Невероятни факти, които са чиста истина

В живота, има някои неща, които просто са очевидни (например, едва ли някой ще спори, че небето е синьо). А също така има факти, които звучат невероятно. Например, краставиците - са ягодоплодни, а Саудитска Арабия внася камили и пясък от Австралия.

По време на Втората световна война Съединените щати са изпитвали "бомба прилеп".  Концепцията се състояла в това, че от обикновена бомба във въздуха се освобождавали летящи прилепи, към които са били прикрепени отделни бомби.

В галактиката Млечен път има около 200 милиарда звезди. В мозъка на
3-годишно дете има около 1 квадрилион синапси*, а у възрастния - например наполовина по-малко. Същността се състои в това, че дори "нищожните" 500 000 трилиона синапси - това е хиляди пъти повече, отколкото звезди има в нашата галактика.
* Синапс, в по-тесен смисъл, „синаптична връзка“, обозначава наличието на специфичен контакт между мембраните на две клетки, от които поне едната е нервна (неврон)

Гъбите са по-тясно свързани с хората, отколкото с растенията. Има няколко причини за това. Ако трябва да се обясни с две думи, това е свързано с еволюцията и структурата на гъбите, което ги прави по-близки до животните, отколкото до растенията.

В Японското посолство в Париж има 24 часова гореща телефонна линия, на която туристите могат да се обаждат, когато им се случи пристъп на паника. Причината за това е неоправданото им очакване относно Париж. Заслужава да се отбележи, че сред японците Париж е обкръжен от романтичен ореол. Ето защо, когато туристите пристигат в града и видят, че той е мръсен и хаотичен, като всеки друг град, то у туристите често се случват пристъпи на тревожност и на паника.

Последните проучвания на Университета в Остин са открили, че динозаврите, вероятно, не са издавали рев. Според тази теория, те са крякали като патици.

Фирмата Wells Fargo има банкомат в Антарктика. И, о, да, на най-студения континент в света също има машина за производство… на сладолед.

Тиранозавър* Рекс е по-тясно свързан със съвременните кокошки, отколкото стегозавър**. Това означава, че днес всеки ден хората ядат месо от потомъка на T-Rex. Това означава също, че динозаврите в действителност не са измрели. Те просто са се научили да летят.

*Тиранозаврите (Tyrannosaurus) са род влечуги от разред Гущеротазови, семейство Tyrannosauridae. Най-известният представител на рода е тиранозавър рекс.
** Стегозаврите (Stegosaurus) са род тревоядни динозаври от семейство Stegosauridae

Оксфордският университет е основан преди империята на ацтеките. Парадоксално е, но е факт, че кървавите жертвоприношения са започнали 330 години по-късно, отколкото да започнат да обучават хората (обучението в Оксфордския университет започва през 1096 като Теночтитлан* е основана през 1325 г.)
* Теночтитлан е древен град, столица на държавата на ацтеките, който се е намирал на мястото на съвременния град Мексико сити.

Акулите действително съществуват по-отдавна от дърветата. Акулите са се появили преди около 400 милиона години, докато дърветата са се появили преди около 350 милиона години.

Австралия е водила война срещу щраусите ему. Дори две войни. И е загубила и двете войни. Нещо повече, това не е шега за войните: войниците с автомати са се опитали да намалят популацията на ему.

От създателя на първия в света сайт за запознанства Match.com (Гари Кремен) си е отишло момичето. Което е особено цинично, тя отишла при младежа, с когото се запознала в Match.com.

Саудитска Арабия внася камили и пясък от Австралия.  Пясъкът Саудитска Арабия внася, защото местният пясък е неподходяща за строителство, а месото на австралийските камили арабите считат, че е по-вкусно.

Лондонското метро е открито през 1863 година. По това време в САЩ е била в разгара си гражданската война (1861-1865 г.). Също така, хората са можели чрез метрото, да отидат да видят последното публично обесване, извършено в страната.

Краставиците са всъщност плодове. Но както един мъдър човек е казал: "като знаеш, че краставиците са плодове, това не ги прави по-вкусни."

Всеки знае, че Русия - една огромна страна, но малцина подозират, че тя е по-голяма, отколкото една от джуджетата планети в Слънчевата система - Плутон. Площта на повърхността на Плутон е 16,650 милиона кв. км, а площта на  Русия - 17,098 милиона кв.км.

 

Източник: http://dymontiger.livejournal.com/7025030.html

 Михаил Кръстев