<

ЕТНА

 

Етна – действащ вулкан, разположен на източното крайбрежие на Сицилия, близо до градовете Месина и Катания. Това е най-високият действащ вулкан в Европа. Сега височината на Етна е 3 329 метра. Тя често се променя от изригване до изригване. Сега вулканът е по-нисък с 21,6 м. , отколкото е бил през 1865 година.

Етна - най-високата планина в Италия на юг от Алпите, тя е с площ 1250 квадратни километра. По този начин, Етна - най-големият активен вулкан в Италия, надминава най-близкия си "конкурент" Везувий повече от 2,5 пъти.

Един от страничните кратери.

Според различни източници, Етна има между 200 и 400 странични вулканични кратери. Средно на всеки три месеца ту от един, ту от друг един кратер изригва лава. Приблизително веднъж на всеки 150 години изригването води до разрушаване на някое селище.

Но това не спира сицилианците - и те гъсто населяват склонове на Етна, тъй като благодарение на изобилието на минерали и микроелементи, които се съдържат в охладената лава и вулканичната пепел почвата е много плодородна. По склоновете на Етна растат плодове, маслини, отглеждат се лозя.

Регионалното правителство в Палермо през 1981 г. е създало около Етна национален резерват. Благодарение на постоянната си активност вулканът Етна, бе избран за Вулкан на десетилетието от ООН

До самия връх може да се стигне с лифт.

В подножието на вулкана има площадка за туристически автобуси .

Изкачването до върха с автобус трае близо час. Пътят е като серпентина. Някои от групата решиха да се изкачат до върха с кабинковия лифт.

Вървенето не беше много удобно, останките от лава, като малки камъчета, възпрепятстваха да се движим бързо, непрекъснато трябваше да се плъзгаме

Но беше много интересно да се наблюдава как се появява първата растителност.

Това растение се нарича астрагалус, приличащо на мъх. .Има множество негови разновидности.

Няколко снимки от застиналата лава.

Върху остатъците от лава има много калинки

Интересно е, че сред скалите от лава са запазени горски островчета.

На върха на Етна е достатъчно студено и духа силен вятър.

Но туристите са издържливи хора.

Когато се изкачвахме към върха с автобуса, растителността се променяше.

Виждаме горски кестен.

Това растение расте в изобилие по склоновете на вулкана Везувий.

На много места растат брези

Някои склонове са покрити с кактуси.

В подножието на Етна отглеждат маслини, грозде и цитрусови плодове.

В подножието на вулкана растат най-вкусните червени портокали.

Алина Алексеева

ПреводМихаил Кръстев

Източник