Мода
Сподели страницата

Елегантност

Ари Сет Коен (Ari Seth Cohen) още от малък е запленен от непреходния стил на любимите си баби, а когато преди четири години се установява в Ню Йорк, започва да спира на улиците възрастни дами (в някои случаи и господа), от които струи елегантност, ярка индивидуалност и творческо въображение.


В повечето случаи жените, сред които има артистки, бивши модели и домакини, с радост откликват на поканата да бъдат снимани за модния блог на Ари. Общото между тях е, че се открояват от тълпата, но не на базата на самоцелен ексцентризъм, а на извайван с годините собствен стил, превърнал се в огледало на характера и визията им за живота.

 

Другото общо между тях е, че те изглеждат далеч по-стилни от внучките си. "Смятам, че в един момент повечето хора просто се отказват. В известен смисъл винаги трябва да си влюбен и никога да не си казваш - не мога да облека еди-какво си, заради възрастта. Въпросът е как се чувстваш", твърди артистката Беатрикс Ост, която е изписала на стената в кухнята личната си мантра Food and love are enough art ("Храната и любовта също са произведение на изкуството"). "Бъди повече, изглеждай по-малко", съветва 100-годишната Роуз, чийто тоалет никога не е напълно завършен без зрелищен колан и атрактивен гердан. През юни powerHouse Books ще публикува книгата Advanced Style (много снимки и малко текст), в която ще бъдат включени част от възрастните героини на Коен. Ари и по документален филм, със същото заглавие и тема. "При други обстоятелства, жените, които снимам, биха станали жертва на свързаните с възрастта и остаряването клишета.

 

А те са млади по дух и изразяват себе си чрез своя стил и въображение. Модата, която показват, е просто отражение на вниманието и смисъла, които влагат във всеки аспект от живота си. Снимките са доказателство, че тайната да продължим да бъдем жизнени в по-напредналите си години, е никога да не спираме да бъдем любопитни и креативни и да не преставаме да се забавляваме", твърди авторът, който не се разделя с фотоапарата си, винаги готов да снима някоя интригуваща с излъчването си дама от третата възраст по улиците на Ню Йорк, Париж, Лондон, Милано.

 

С голяма част от тях Ари Сет Коен се сприятелява и надниква още по-надълбоко в начина, по който възприемат модата. "Стилът е в точните бижута, уникалния усет, добре подбраното деколте, но най-вече в правилното отношение към живота", споделя Джойс (80). В книгата е поместено и интервю на звездата на бурлеската Дита фон Тийз с 91-годишната художничка Илона Ройс Смиткин, която едва преди десетина години започва да участва в кабаретен пърформънс. "Почувствайте се красиви отвътре и ще бъдете по-красиви и отвън", гласи мотото на актрисата.

 

Тя обича, освен всичко друго да превръща стари шалове в рокли, да преправя поли в нови блузи, а от счупени чадъри може да сътвори наметало-дъждобран. Според Майра Калман, американска писателка, илюстратор и дизайнер и авторка на предговора, "героините от книгата може и да не се обличат задължително с висша мода, но притежават висша хуманност. Ари не гледа само как изглеждат отвън, а поглежда и в душите им. А това прави всички ни по-добри".

Джойс Карпати , на 80 години.

Очарователната Джойс Карпати смята, че елегантността - това е ключът към постоянен стил, и въпреки че това яке от Джорджио Армани е ново за нея, тя веднага го приела.
"Никога не съм носила нещо подобно , но след като се облякох разбрах , че това е една невероятна част от облеклото и се радвам, че мога да го нося ."

Линда Родин, на 65 години.

65 годишната стилистка и специалист по грижа за кожата Линда Родин в къщата си . На нея – очила от
Miu Miu, които тя е решила да съчетае с любимите си обувки и ретро роклята.
" Очила като тези , аз носех през 60-те , и те все още са класика !"

Кармен Де Лаваладе, на 82 години .

Бившият танцьорка Кармен Де Лаваладе , прекарала цяла вечност на сцената и знае много за облеклото. Тя обича особено роклите на Prada .
"Тази дреха е много удобна - казва тя – Единствено с тези обувки на токчета се чувствам невероятно висока: как вие , млади хора ги носите!"


Беатрикс Ост , на 73 години .
Поддръжник на добър стил и вкус за всяка възраст , Беатрис Ост издала първата си книга , когато била на 60.
" Хората казват, че днешните 70 -годишни са като 50 годишни. "

Дженни Хиршовиц, 59 години.
Въпреки че Джени Хиршовиц- адвокат признава, че страстта си към литературата и модата лежи само в техния "художествен израз", тя оценила възможността да работи със стилиста от "Валентино" и да допълни по свой начин собствените си аксесоари от Chanel. "Вярвам, че чувството към прекрасното не може да се научи."


Ципора Саламон, на 63 години.

Ципора казва, че любовта й към модата е останала същата , но нейният стил се е развивал през годините.
"Научих повече за себе си , знам кое ми отива и това, което обичам ." Тя е облечена с блуза от колекцията на Chanel и "домашни" пола- панталони. " Как може да не обичам Chane l » - възкликва на снимачната площадка

.
 

Вижте още:
1. Руска мода
2.Само за дами,
3. За дамите, които не са различни към модата