Джовани Болдини

Картина  за 2,20 милиона евро, открита в Париж, в жилище изоставено преди 70 години.
Изключително  жилище ....


       През 1942 г. собственичката  на луксозен апартамент в сърцето на Париж, избягала  от нацистите и никога повече не се върнала. В течение на  70 години апартаментът  стоял заключен с катинар  (наемът продължавал да се плаща!) до смъртта на стопанката, която починала на 91години, без да остави наследници. Експерти, първи отворили  вратата апартамента, за оценка на наследството боли  шокирани от това, което видели. Действително, жилището изглеждало като такова от привиденията или като  замък на Спящата Красавица. А антикварните предмети, запазени от времето на Belle Epoque и непозна картина на Джовани
Болдини  просто потресат  въображението (на френски: Belle Époque означаващо хубавото време е период от европейската история между 1890 и 1914 година, с други думи периодът преди Първата световна война – бел. прев).

"В жилището  се усещала характерната миризма на стар прах," - казва Оливие първи  влязъл  в стария апартамент, пълен с предмети от края на 18-я  и началото на 19-я векове . Антични мебели, тавани с дървени греди, камина , в която някога са горели дърва, каменна мивка в кухнята, чучело на щраус, тоалетна масичка с огледало и старинни играчки, всичко  покрито с дебел слой прах.

Било  е невъзможно да се повярва, че апартаментът, за който редовно са плащали  в течение на  70 години,  е бил необитаем и се е запазил в същия вид както бил оставен (явно бързайки) през 1942 година. Защо стопанката,  напуснала  апартамента си, никога не го е посещавала ? Дали това е свързано с някаква история, която не й е позволява да се върне? Възможно ли е   някакви  трагични събития да са принудили  жената да напусне дома си, но спомени от  детството да не са й  позволявали  да го продаде? Никой никога, уви, няма да узнае това. Това  завинаги ще остане загадка, мистерия, достойна за един добър писател.

Но основен сюрприз  очаквал  оценителя  в една от стаите, където бил  намерен портрет на жена в пълен ръст - жена с необикновена красота, дело на четката и неповторимия стил,  по който за един миг се познава  Джовани Болдини Джовани Болдинивеликият  италиански импресионист.

Съвсем наскоро, аз публикувах  колекция от картините му (http://scifi11.livejournal.com/43707.html). Дори и на мен, не-специалиста, един поглед на портрета ми беше достатъчен, за да разбера кой е авторът. Обаче  авторството трябвало  да се докаже, картината никога не е била излагана  и за нейното съществуване не било известно нищо, дори на специалистите. Не се споменава нищо в книгите, възможно ли е това? По-късно обаче,  в апартамента е намерена визитна картичка на Болдини, на която с неговата ръка е написана  кратка  любовна бележка. Връзката била  очевидна – оставало  само да се намерят други доказателства, и те били  открити.

Жената, изобразена на портрета - Марта де Флориа, била  муза на художника, известна актриса, която  била  почитана  от много известни личности от онова време. В апартамента  намерили  пакет писма, грижливо завързани с панделки, писма от поклонници  на Марта, сред които се оказал и френския  министър-председател по това време, Жорж Клемансо … и самия Болдини. В края на краищата, за тази картина се споменава и  в дневника на вдовицата на Болдини, съгласно която  картината е рисувана през 1898 г., когато Флориа  е била на 24-години.

 

Момичето , избягало  в Париж през 1942  годината,  се оказало, че било  внучка на дамата, изобразена  на портрета. Колко жалко, че този апартамент е недостъпен за посетители.Гениално би било  да не продават  тази картина, да не пипат  нищо в апартамента, а  да го  направят  музей Belle Epoque. Но .... Апартаментът бил  открит през 2010 г., картината отишла на търг, началната цена от 300 000 евро е била  превишена  няколко пъти и е достигнала  2,10 милиона евро.

 

Удивителна история за удивителен дом.

 

Източник

Материалът е предложен от председателя на Общинския съвет на СП 2004 - Русе, Петко Петков

Превод Михаил Кръстев