Цветята

Най- впечатляващите растения на планетата

 

Флората е толкова невероятна. Не казвам, че винаги е красива, но очевидно е необичайна. Събрали  сме за вас 8 вида растения.

Гигантска водна лилия (Victoria Regia- Victoria amazonica), е най-голямата водна лилия на Земята. It can only be found growing wild in the Amazon rainforest. Тя може да бъде намерена само диворастяща в тропическите гори на Амазонка. The lily has perfectly round leaves with an upturned edge. Лилията е съвършено кръгла с обърната ръб. The lilies can grow to over 6 feet in diameter and can sustain the weight of a small sized animal like a rabbit. Лилията  може да нарасне до над 6 метра в диаметър и може да понесе теглото на една малка животно като заек. Its beautiful flowers are white or light pink with a slight of red on the outer edges. Нейните красиви цветя са бял или светло розов с леко червено по външните ръбове.

Амариллис Мандонии (Хипеаструм)
Род луковични растения
Зеленото не е типичен цвят за цвете…

Пасифлора Alata  (Пасифлора – цвете на  страстите Христови)
Расте в Латинска Америка. Напомня на някаква мистична вселена

Фуксия (Fuchsia) е род растения от семейството на Върбовкови
Кадифена и сочно- ярка!

Careya arborea (Lecythidaceae) — карея дървовидна
Уникално растение. Расте в Юго-Източна Азия.

Петуния Черно Кадифе
Безспорно черните петунии са подход      щи за всеки един дом, предвид на това, че черният цвят си отива с всичко.

Изумрудена лоза (Strongylodon macrobotrys)
Среща се в тропическите гори на Филипините. Гроздовете от синьо-зелени цветове могат да достигнат до 3 м. Застрашен от изчезване вид заради замърсяването и изсичането на горите.

Източник

Михаил Кръстев

Най-редките цветя


Те са невероятно красиви, но повечето хора в света едва ли някога ще могат да ги видят. Заради неразумната човешка дейност, замърсяването и промените в климата тези растения вече не се срещат в природата или по щастлива случайност са оцелели само единични техни екземпляри. Повечето са отглеждани само в ботанически градини, където изследователи полагат неистови усилия да ги опазят и размножат. Ето кои са цветята, влезли в топ 10 на най-редките видове в днешно време.

 

Камелия Мидълмист (Middlemist camellia)
Това вероятно е най-рядкото цъфтящо растение в света, тъй като от него са известни само 2 екземпляра. Единият се намира в новозеландска градина, а другият - в оранжерия във Великобритания. Първото такова цвете е донесено в Европа от Китай от Джон Мидълмист през 1804 г., затова носи неговото име.

 

Призрачна орхидея (Epipogium aphyllum)
Смяташе се, че е изчезнала още преди 20 г., но наскоро отново бяха открити нейни представители. Естественото й размножаване е почти невъзможно. Няма листа и за да съществува, й е необходим особен вид гъба, която се закрепва за корените й и я храни. Може да вирее под земята с години и да разцъфти само при оптимални условия.

Жълта и пурпурна венерина пантофка (Cypripedium calceolus)
Това е изключително рядка орхидея, която се среща в Европа. Единственият във Великобритания екземпляр от нея е бил открит на игрище за голф и е под контрола на полицията от 1917 г. Едно цветче струва около 5000 долара. Също като призрачната орхидея и тя има нужда от особен вид гъба, за да се храни.

Кокио (Kokai cookei)
Дървото, растящо на Хавайските острови, е открито през 1860 г. и оттогава са идентифицирани само 3 екземпляра. През 1950 г. го сметнали за изчезнало. 20 г. по-късно е намерено оцеляло дърво, което обаче е унищожено от пожар през 1978 г. От единствения оцелял от него клон са създадени 23 нови дървета. Цъфти в яркочервено.

Шоколадов космос (Cosmos atrosanguineus)
Произхожда от Мексико, а цветовете му са тъмночервени или кафяви. В природата цветето отдавна е изчезнало и днес съществува само негов изкуствен клонинг. Цветчетата му имат диаметър от 3-4 см и лятно време излъчват силна миризма на ванилия.

Папагалски клюн (Lotus berthelotii)
Растението е класирано като много рядко още през 1884 г. Вирее на Канарските острови и се смята, че някога е било опрашвано от вид птица, която вече не се среща на островите. Оттогава се търсят нови начини за размножаване, но безуспешно.

Дърво Франклин (Franklinia alatamaha)
Виреело в долината на река Алтамаха в щата Джорджия, но още от XIX век не се среща в дивата природа. Днес е известно единствено благодарение на семейство Бъртрам, запалени градинари, които го отглеждат. Има големи бели цветове, а листата му стават яркочервени, преди да опадат.

Гибралтарско плюскавиче (Silene tomentosa)
Растящо единствено по склоновете на Гибралтар, през 1980 г. това цвете е обявено за изчезнало. През 1994 г. алпинист открива едно стръкче. Днес се отглежда само в Гибралтарската ботаническа градина и в Кралската ботаническа градина в Лондон.

Трупно цвете (Rafflesia arnoldii)
Освен че е сред най-редките и застрашените, виреещото на о. Суматра цвете е и сред най-големите в света. Цветовете му достигат до 2 м височина. Зависи от вид лиана, която го храни. Носи името си от миризмата на гниеща плът, която излъчва.

Изумрудена лоза (Strongylodon macrobotrys)
Среща се в тропическите гори на Филипините. Гроздовете от синьо-зелени цветове могат да достигнат до 3 м. Застрашен от изчезване вид заради замърсяването и изсичането на горите.

По текст от: