Стайни растения, които помагат да подобрим екологичната ситуация в жилищата си.

1. Шефлера (Schefflera) —растение от семейство бръшлянови, буквално е създадено за помещения, в които пушат. Тя прекрасно «усвоява» и неутрализира никотина и смолите, съдържащи се в цигарения дим.

2. Сциндапсус златист (Epipremnum aureum или Потос) очиства въздуха от бензола. Обширните листа възприемат голямо количество от това веществ. Израства много бързо, а да се полива може доста рядко.
Бързо растящо, влечащо растение, идеално за отглеждане в стайни условия. Листата са сърцевидни, в две възможни разцветки. Листата на "Marble Queen" са изпъстрени в бяло, а тези на "Golden Pothos" - в жълто - зелено до златисто. Те са покрити с восък, което прави растението издръжливо на неблагоприятни условия.

3. Драцена (Dracaena) обезврежда формалдехид. Това растение ликвидира отровните пари на формалдехида, които са в минимални количества, но все пак се разпространяват от лакове, лепила и мебели от дървесни плоскости.

4. Хлорофитум (Chlorophytum) много резултатно улавя газовете, изпускани от автомобилите. Затова растението е необходимо за жилиша на първия или втория етажи.
Хлорофитум (Chlorophytum) е род растения с широко декоративно значение известни като зелени лилии (въпреки, че не са такива). Това са непретенциозни към условията растения, които поглъщат формалдехид и въглероден оксид

5. Хамедорея изящна (Chamaedorea elegans или стайна палма) активно овлажнява въздуха и филтрира веществата, отделяни от пластмаси.
Най - популярната за стайно отглеждане палма. Родината и е джунглата на Централна Америка - Мексико и Гватемала.

6. Бръшлян (Hedera helix) — един от рекордьорите по очистване на въздуха. Той абсорбира маса отровни вещества, в това число формалдехид, бензол и амоняк.

Бръшля?нът (Hedera helix) е увивен или катерлив многогодишен храст. При хоризонтален растеж лесно достига до 30 m дължина, а при вертикален (напр. по стена и др.) може да стигне до 25 m. Растението е отровно.

7.Фикус Бенджамин (Ficus benjamina) — вторият рекордьор по очистване на въздуха. Както и бръщлянът, абсорбира множество отровни вещества, а също така като магнит привлича към себе си праха.

Източник