ЦВЕТЯ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

                    ПОЛЕЗНИТЕ И ВРЕДНИТЕ ЦВЕТЯ В ДОМА НИ

Мария ИВАНОВА   

 

Image80% ОТ БАКТЕРИИТЕ И МИКРОБИТЕ В ДОМА НИ МОГАТ ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ САМО С БУКЕТ ХРИЗАНТЕМИ ИЛИ ГЕРБЕРИ, А РОЗИТЕ НИ КАРАТ ДА ЯДЕМ ПО-МАЛКО

СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ МОГАТ ДА ЛЕКУВАТ, ДА ПРЕЧИСТВАТ ВЪЗДУХА, ДА НИ ПОВДИГАТ НАСТРОЕНИЕТО С УХАНЕН АРОМАТ, НО И ДА ИЗПИВАТ ЦЯЛАТА НИ ЕНЕРГИЯ И ДА СЕ ЧУВСТВАМЕ ПОДТИСНАТИ И УМОРЕНИ

 

Често цветовете на растенията успокояват сетивата ни. По същия начин въздействат и ароматите. Но по-важното е, че цветята в стаята ни пречистват въздуха, който дишаме. Учени от НАСА във връзка с пречистващата способност на стайните растения са установили, че те са толкова ефективни в поглъщане на вредни вещества, че някои видове растения са предвидени като част от биологичната животоподдържаща система на бъдещите орбитални станции.
Едно растение е напълно достатъчно да обнови въздуха в една стая в рамките на 24 часа. Не всички обаче имат еднаква ефективност при пречистване на въздуха. Например  доказано е, че формалдехида се премахва от филадендрона, хлорофитум и дяволски бръщлян. За пречистване на бензен ефективни са гербер, хризантема, и спатифилум, както и драцена и дяволски бръшлян.


Седемте най-популярни растения, които са способни да пречистват въздуха в затворени помещения, едновременно формалдехид, бензен и въглероден окис са:


1.    бамбукова палма (Chamaedorea seifrizii)
2.    бръшлян (Hedera helix)
3.    стаен гербер (Gerbera jamesonii)
4.    драцена маргината (Dracaena marginalis)
5.    драцена фрагранс (Dracaena fragrans massangeana)
6.    спатифилум (семейно щастие) (Spathiphyllium)
7.    стайна хризантема (Chrysanthemum morifolium)

Хризантемата и герберът били те в саксия или поставени във ваза са сбособни да обират до 80% от микробите в стаята, където са поставени. Миризмата им не е толкова силна и затова се препоръчват особено за детски стаи и кухни.
През последните години опитите на НАСА и на руските космически лаборатории направиха истински фурор в отношението ни към стайните растения.
Научно обяснено стайните растения отделят различни вещества - алкохоли, феноли, сложни етерни съединения, които унищожават опасните микроорганизми - вируси, гъбички, бактерии или намаляват тяхното размножаване и развитие.
Сред най-полезните лечители освен хризантемата и герберът, се нареждат още бегонията, мирта, пеларгонията по-позната у нас като мушкато и розмаринът. Микроби в стаята ни обират още антуриум, секвоя, евкалипт, кипарис, алое, фикус, чимшир, магнолия, лавандула, смокиня, традесканция, бръшлян и др. 
Така за стая с размери 15-25 кв.м. са достатъчни 5-7 развити растения. Например 1 фикус, 2 цъфтящи мушката, 2 традесканции, 1 антуриум и 1 алое. Доказано е, че една саксия с алое, поставена близо до леглото на болен от грип унищожава вирусите в радиус до 90 см.

Вредните излъчвания от електродомакински и други уреди като телевизори, микровълнови и мобилни телефони също са си намерили „майстора”.

Това е растението папрат. То е уникално, защото е способно да задържа вредните излъчвания от електродомакинските уреди. Например, поставена в саксия над телевизора, папратта не само поглъща вредното лъчение, но и самата тя става по-кичеста и хубава. 
Други високоефективни мини-пречиствателни станции са: мечовете и коледната звезда.
Повече от 900 са вредните летливи органични съединения, които могат да се открият в домовете ни, по данни на Американската агенция за защита на околната среда. Някои от тези съединения имат пряка връзка с болести като рак и някои неврологични разстройства.
В тази връзка кипарис, туя и криптомерия отделят йони, които освежават въздуха. А фикус, аукуба, дифенбахия, каладиум, монстера и хлорофитум най-добре попълват запасите от кислород.

Image
Розите и диетите
Ароматът на някои растения може не само да повиши апетита, но и да намали влечението към определени храни. Учени от университет в Австралия открили диетичните свойства на розите. Експериментът бил проведен сред 3200 жени на възраст от 20 до 36 години, които страдали от затлъстяване. В стаите на половината от участничките били сложени букети с рози, а на другата половина – с полски цветя. Букетите били сменяни всеки ден в продължение на три седмици, а участничките в експеримента прекарвали в помещенията не по-малко от три часа дневно. Установено е, че младите жени, които престоявали в стаите с рози, изпитвали по-слабо чувство на глад. Дневният прием на калории при тях спаднал с 1000, а свалените килограми били между 3 и 5.
Според ръководителя на екипа ефектът се дължи на факта, че ароматът на розите активира областта в мозъка, която е свързана с чувството на глад. Така уханието на красивото цвете създава лъжливо чувство на ситост.

„Просто”-то цвете мушкато гони комари и змии
То е доста пренебрегвано като „просто” цвете, макар че цъфти почти през цялата година и е непретенциозно. Листата му действат кръвоспиращо. Това означава, че ако се пореже човек например, може да прикрепи с лепенка едно листо върху раната, измити предварително разбира се. Използва се и при лечение на изгаряния, рани, дерматити и екземи.
През 30-те години група учени забелязали интересно явление. В малките схлупени обущарски, бояджийски, дърводелски, кожарски и други работилнички, където обикновено въздухът е силно замърсен, се дишало по-леко, ако се поставят няколко саксии с мушкато. Учените са се заели да изяснят този феномен. Първоначалното предположение било, че растението извлича въглеродния двуокис и, дишайки, обогатява въздуха в помещението с кислород. Но това е свойство, присъщо на всичките му зелени събратя. Скоро била разкрита тайната на мушкатото. Станало ясно, че то притежава чудодейната способност да поема летливите токсични вещества в състава на органични разтворители, бои, лакове, дървообработващи и почистващи препарати и да ги разгражда до безвредни продукти. По-нови изследвания показват, че мушкатото отделя специфични вещества, наречени фитонциди. Те са в състояние за кратко време да намалят съдържанието на болестотворните бактерии в околния въздух с 43 на сто. Тези, излъчващи се от растението летливи фитонциди, вдишвани от човека, спомагат за дезинфекцията на белите му дробове, имат противоалергично и противовъзпалително действие. Съществуват данни, че вдишваният свеж аромат на мушкатото тонизира нервната система, стимулира сърдечносъдовата и дихателната дейност.
Цъфналото мушкато на прозореца гони комарите и други разни насекоми. То има уникалното свойство да не завъжда листни въшки и гъсеници. А листенцата от мушкато, сложени в бурканчето със сладко, не позволяват то да плесенясва.
Това цвете отделя етерични масла, спомагащи за добрия сън. Мушкатото хармонизира обстановката в дома, успокоява живеещите в него и предпазва от змии.

За разлика от полезните за здравето цветя има и някои красиви декоративни растения, които съдържат алергени. Някои от тях излъчват във въздуха вредни вещества, а има и отровни. Има и т.нар. „крадци” на енергия.

 Image

Олеандърът е изключително отровен. Ако седите дълго под олеандър може да получите световъртеж и главоболие. Не бива да се отглежда в затворени помещения, особено ако има деца, тъй като нарушава сърдечния ритъм, предизвиква повръщане и спазми.
Сансевиерията, наричана заради дългите си мечовидни листа "свекървин език", отнема биоенергия дори от седем метра, причинява умора. Трябва да я поставяте само в помещения, в които не се задържат дълго време хора.
Цикламата е отровна. В грудките й има цикламин, който навлиза в стеблата и цветовете. При отравяне с циклама трябва да се предизвика повръщане и да се изпие голямо количество плодов сок или чай, за да не изпаднете в безсъзнание, докато дойде лекар.
Декоративният фикус не бива да се поставя в спалнята, защото отнема енергия и отслабва костната система.
Китайската роза е енергиен вампир и отслабва имунната система.

Така, че ако решим да превърнем дома си или работното си място в градина, трябва да се има предвид, че не всички стайни цветя са подходящи за съжителство с човека в затворено помещение. 

Източник: http://www.obshtestvo.net/content/view/2037/11/

Страницата е създадена :

До сега страницата е посетена Счетчик посещений Counter.CO.KZ - бесплатный счетчик на любой вкус! пъти.