шаблон цвете

Начало Начало    Контакти Контакти
 

                                                                        

               ЗА СЕЛО ЧАВДАР МИ Е ДУМАТА!

Рени Колева

 

 ЧАВДАР 4

 

На 70 км източно от София – в котловината Пирдоп – Златица.

Няма да откривам топлата вода!

Всеки може да влезе в интернет и да прочете.

Толкова много има написано за селото и само възхитителни  неща, но като го видиш на живо ахваш, възторга напира отвътре и не може да премълчиш! То хубост, то гиздавост… и не само в центъра, където са фонтаните, мостчетата, тревните площи, пейките, невероятната детска градина и училище с красивите задни дворове , а и на всякъде!

Разходихме се из селото! Въртим очи и цъкаме! Всички улици и пътеки – асфалтирани до входните врати, гладки без нито една дупчица… Къщите, с обновени фасади и огради.

 

– Водопровода на селото изцяло го подмениха. Махнаха старите тръби и поставиха нови. – ни разказа една жена. А на въпроса ни има ли млади хора  - Има – каза тя! Работят   в „Челопеч” и „Елаците” . И получават хубави заплати…Тук живеят 1300 души и само православни християни – продължава жената…

 

   „Перлата на средногорието” – така наричат с. Чавдар. А в сайта на Общината е написано „Ако има рай на земята – това е България, ако има рай в България – той се намира тук”

 

    И всичко това постигнато благодарение на кмета на селото Пенчо Геров и неговият общински екип.

Кмет на 81 години – най-възрастния в цяла България. Но ! Шапки долу!

Строен, висок, изправен – монолитен! Във всяко отношение. Под неговото ръководство, Общината,  боравейки  умело с проекти и програми по Европейските фондове, се е възползвала и усвоила едни 12 милиона лева, за да възобнови живота  в селото и го превърне в приказка. / За милионите го прочетох, не съм питала кмета…/

И още едно заглавие прочетох: Там, където  не се краде, нещата  се случват!”. А кметът казва: „Нещата се случват с мерак и упоритост, с мързел няма как да станат”…

 

     На километър извън селото на върха на един хълм в местността „Света Петка” се извисява параклис със същото име. Много красиво направен и отвън и отвътре. Пак дело на „Чавдарци”!  Разгледахме стенописите, запалихме свещички и продължихме обиколката, за да се порадваме  и на атракционите изградени върху ширналата се огромна поляна.

    А наоколо зелено, зелено… чак да ти измалеят очите и въздух…, ех какъв е въздухът тук.

А като погледнеш от хълма надолу – цялото това село Чавдар като на длан.

   

   Та в това приказно село за пета поредна година читалище „Надежда 1900”  и  Общината  са домакини на : Национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „От небето идва любовта”.

 

   Тук за участие бяхме и ние ВГ „Хармония” - Русе.

   Участвахме, пяхме, слушахме и много други как пеят, получихме си и наградите и с препълнени от емоции сетива се прибрахме живи и здрави  по домовете си.

с. Чавдар, 12 - 13 май 2018 г.

 

ЧАВДАР 1

 

 

Чавдар 2

 

 

чавдар 3

 

чавдар 5

 

чавдар 6

 

 

 

чавдар 7

 

чавдар 8

 

 

 

Снимки Рени Колева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Страницата е създадена :