шаблон цвете

Начало Начало    Контакти Контакти
 

  

 

Концерт пред българската общност в Букурещ

                             Малина  Филипова

                                 с. Горно Абланово

 

 

Букурещ 5

 

В памет на две значими събития в българската история – 145 години от обесването на Апостола на Свободата – Левски и 140 години от Освобождението на България от османско робство, Областният съюз на пенсионерите 2004 организира посещение на българската общност в град Букурещ, Румъния. В него взеха участие три от най-добрите вокални групи от Русенска област: от клуб на пенсионерите „Росна китка“ при НЧ „Тома Кърджиев 1873“ – с.Червена вода и от Клуб на пенсионерите при НЧ „Канев – Пробуда 1924“ – с.Горно Абланово.

 

Бу 6

 

Още с пристигането започна екскурзия по паметни места, свързани с нашата история, с бележитите личности Левски, Ботев, Раковси, Каравелов и други. За тях увлекателно, с вълнение и любов разказа проф.Лука Велчов, известен специалист по българска история и председател на Демократичния съюз на българите в Букурещ. Патриот, личност с богата душевност и неизчерпаема енергия, през 2017 г. той е награден от българското Министерство на културата „За изключителен принос в опазването на българското културно-историческо наследство“.

 

 

Букурещ

 

Бу 2

Концертът се състоя в късния следобед.

 

Председателят на Областния съвет на СП – 2004 – господин Йордан Казаков поднесе поздравителен адрес, като подчерта колко значима е дейността на българската общност в Румъния за съхраняване на нашето историческо наследство и подари картината „Обесването на Левски“.

 

 

Бу 3

 

 

Бу 4

 

 

 

Вокалните групи от с. Червена вода, с ръководител Марко Марков:  „Чучулигите“ - за народни песни и „Кармелита“ - за стари градски песни, както и групата за автентичен фоклор от с.Горно Абланово - „Аблановски гласове“, с ръководител Пенка Бенкова, изпълниха своя репертоар със завидно певческо майсторство. Развълнуваната публика сърдечно ги аплодира.

Концертът завърши с песента „Де е България“, изпята с въодушевление от всички участници.

С обещание за нови срещи и благодарност за гостоприемството се разделихме с нашите приятели от Демократичния съюз на българите в Букурещ.

 

 

Бу 7

 

 

Бу 8

 

 

 

Страницата е създадена :