Миниатюрни дървета – изкуството бонсай

 Думата бонсай в превод от японски означава растение на поднос. Това изтънчено изкуство има многовековна  история. Съществуват няколко легенди за произхода на тази култура. Официално се приема, че възрастта на бонсай е около 1300 година, но според някои източници това число е много по-голямо.

 

Според една от версиите, китайският император на династията Хан решил да обходи всичките си владения, но не можал да го направи, и затова изпратил група от хора в различни посоки за изследване на местностите. После им наредил да направят макети пред дворците си с всички реки, хълмове и дървета в миниатюра. Това се е случило още 200 година преди нашата ера.

 

На територията на Япония изкуството бонсай се разпространило по време на средновековието. Това направление било на мода сред представителите на висшите съсловия. През XIII век прераснало на световно ниво. В пика на популярността на бонсай започнали да разработват различни технологии и стилове за отглеждане на дървета. Специално поливане, подрязване - всичко имало огромно значение. За майсторите се устройвали изложби, където те можели да се похвалят с творенията си. Най-старата изложба на бонсай  се провежда всяка година в Токио от 1914 година насам.

 

 Най-добрите експонати се продават на търг. Стогодишни екземпляри на растението могат да достигнат няколко десетки хиляди долара. Но основни критерии за оценка са не само възрастта, но и цялостният външен вид, както и интересният замисъл на майстора.