шаблон цвете

Начало Начало    Контакти Контакти
 

Смесен пенсионерски хор „Надежда”от с. Пиргово

на международен фестивал в Москва.

                                    Рени Колева

 

битва 

 

      Истинско сбъдване на мечта преживя Смесен хор „Надежда” към пенсионерски клуб Надежда и читалище Кирил и Методий 1922г в с. Пиргово - Русенско, с ръководител Марко Марков.

      Той участва в Международен  фестивал- конкурс „Битва хоров” в Москва посветен на първи октомври „Международния ден на възрастните хора”

      Фестивалът се провежда ежегодно, вече  за пети път от Московската областна обществено-благотворителна организация „Союз пенсионеров Подмосковья”.  Фестивал-конкурс  на творчески хорови колективи и фолклорни ансамбли на хората от трета възраст.

      Областен съюз на пенсионерите 2004 – Русе и най-вече председателят Йордан Казаков,  установи контакт с организаторите и направи всичко възможно да се сбъдне тая мечта – УЧАСТИЕ  НА БЪЛГАРСКИ СЪСТАВ.

       В резултат -  се получи  официална покана подписана от Председателя на „Союз пенсионеров Подмосковья” – Валерий Радионов. Регламент  за участие, анкета-заявка и още други придружителни писма с  уточнения и изисквания.

        Липсват  думи да се опише вълнението, радостта, репетициите и всички ония съпроводящи неща около подготовката на участниците.Това е голямо международно събитие, в което за първи път ще участват българи. Чест и гордост бе за нас!

       На 25 септември летим за Москва. На летище Шереметиево ни очаква автобус. Посрещна ни българинът Янко Кирков- един от организаторите на фестивала и член на журито. Генерален директор на продуцентски център  „Изумрудный город”. Над 20 години пребиваващ в Москва. Неговото топло посрещане и мили думи на български език отпуснаха напрежението ни.

       Настаниха ни, както и всички участници, в огромния хотел Космос в Москва. Там ни посрещнаха  организаторите Олга Маркова и Валери Радионов много сърдечно и топло. Помогнаха за настаняването на  групата  и обясниха предстоящата програма. Всъщност през целия ни престой ние усещахме тази сърдечност и топлота.

 

битва 3

 

На следващия ден се състоя обиколка с автобус из града – Червения площад, Кремъл, Балшой театър, Вечният огън и още много забележителности на тази прекрасна столица. С нас бе и топлото, слънчево време, необичайно, според домакините,  за този сезон в Москва

       27 септември. Денят на фестивала! Той се провежда   в огромната концертна зала на самия хотел.

     От сутринта из фоайето  започнаха да се появяват  жени и мъже облечени в своите сценични костюми. Изглеждаха интересно! Типично руските дълги и широки рокли-сукмани, корони на главите,  увити сплетени плитки, ботушки на краката, шарени кърпи втъкнати тук-там. Всички бяха приятно възбудени и нетърпеливи.  

 

битва 4

 

      И нашият състав беше сред всичко това!!! И жените и мъжете грееха в своите шарени одежди – шевици, ресни, чапрази, елеци… Съвсем различни от останалите. Може би и затова привличаха вниманието на  медиите  за снимки и интервюта.

         Старт на фестивала даде Председателят на „Съюз на пенсионерите в Подмосковието” и наш приятел-партньор Валерий Радионов. Той покани   Председателят на Международната фондация за защита на  човешкото достойнство и сигурност, пилот-космонавт, два пъти герой на Съветския  съюз Виктор Горбатенко да открие фестивала. „Целта на фестивала е да подкрепя и развива националните хорови традиции, да засили ролята на възрастните хора в творческо развитие и укрепване приятелските отношения между народите на Русия и други страни”- каза Горбатенко.

След него и други почетни гости поднесоха своите поздрави към организатори и  присъстващи.

Фестивалът бе открит…

      Сцената на която се провеждаше „битката” бе впечатляваща. В дъното  като свод едно огромно небе с безброй звезди, сменяше цветовите си нюанси. Пак там, в дъното  красива двукрила порта,  се отваряше с поклон от две млади танцьорки и пропускаше съставите  под светлините на прожекторите.

Едни нахлуваха бурно, други с песен, трети танцувайки или подреждайки се по местата си съпроводени от аплодисментите на публиката… Русия пееше!

         Водещите на сцената, блестящи, красиви - заслужили артисти -  обявявайки изпълнителите правеха   залата съпричастна.

         Авторитетно жури от 5 члена, с председател  Татяна Малишева – професор в Руската музикална академия „Гнесини”, ще оценява  участниците за изразително изпълнение, артистицизъм, костюми, реквизит и за общо художествено впечатление.

         Участваха  15 колектива. От всички области  на цяла Русия и  извън нея от  България, Сърбия, Молдова и Приднестровие .

         Един след друг се редуваха изпълнителите и заливаха залата с  настроението, което излъчваха. Чудесни   танци, песни, сватбени обичаи.

И смесен хор „Надежда” от далечна България бе един от тях

 

Разбира се, представихме България блестящо !

 

Накрая специално бяхме изпратени от ръководството на фестивала.  Обменихме подаръци  -

„На память!”

Председателят на Московския парламент ни направи специален ценен подарък – плакет на Руската Дума.

 

Удовлетворени и щастливо уморени поехме обратния път към Родината.

 

 

битва 2 

пред хотела

 

Страницата е създадена :