шаблон цвете

Начало Начало    Контакти Контакти
 

Еньовден в село Бъзън.

 

                                    Красимира Маринова

 

 Бъзън 1

 

      Като истински пазители на българските традиции и обичаи, днес отбелязахме празника на билките, аптекарите и магьосниците в с. Бъзън при пенсионерски клуб „Настроение” към Съюз на пенсионерите – Регион Русе, с председател  Иванка Ялъмова.

     Любезните домакини бяха поканили приятели от клуб „Калина” , клуб „Родолюбие” и клуб „Дружба”.

     Рано сутринта, вярващи в чудодейната сила на Еньовските треви, пенсионери набраха от поляните многобройни билки, от които изплетоха венец и оформиха безброй букети. Според традицията всички минахме под Еньовския венец от билки  за здраве, а домакините ни посрещнаха в клуба си с топла пита и шарена сол.

     С венец на глава и билкова китка в ръка всеки бе почерпен с билков чай сред приятната и красиво подредена битова обстановка на клуба. От своя страна всички гости подариха скромни подаръци на домакините  с поздравления за празника.

      След кратка раздумка се разходихме из чудесния двор на читалището, където си направихме снимки пред исторически известния кладенец на с. Бъзън. Последва покана от домакините да влезем в залата, където ще се състои тържеството.

      Гости на празника бяха г-жа Василена Цанкова – кмет на с.Бъзън, Председателят на читалището, председателката на Кооперативния съюз и председателката на Общинския съвет на СП-РР.

 

Бъзън 4

 

      Тържеството по случай празника откри организаторката г-жа Иванка Ялъмова. Тя запозна присъстващите със значението на народния празник, с традициите, обичаите и  поверията за него и лечебната сила на билките.

      Всички бяхме поръсени за здраве с китка от билки потопена в „мълчана” вода.

     Поздравления по случай празника направиха г-жа Цанкова и г-жа Маринова.

     Последва поредица от музикални  изпълнения на певческите състави от клуб „Настроение” и клуб „Родолюбие” и индивидуалното изпълнение на Стефка Маринова.

    Фолклорните  песни и българските хора повишиха настроението на присъстващите и направиха празника по-весел.

Особено приятна изненада бе участието на певеца Цветан Банев в тържеството. Насладихме се на прекрасните му изпълнения и не устояхме - заедно с него пяхме и играхме.

 

 Бъзън 3

 

 

        Така празнуват пенсионерите традиционните български празници, за да помним, да съхраним и предадем на подрастващото поколение!

 

Бъзън 3 а

 

 

Бъзън 2

 

 

Бъзън 5

 

Бъзън  6

 

 

Бъзън 7

 

Бъзън 8

 

Бъзън 9

 

 

 

 

Страницата е създадена :