Най-красивите банкноти

Банкнотите не могат да бъдат само средство за плащане! Понякога те могат да бъдат сравнени с произведение на изкуството! Този, който е бил в чужбина, или просто е държал чуждестранни банкноти в ръцете си, винаги се е опитвал да ги разгледа по-внимателно и да ги оцени от гледна точка на оригиналността. Банкнотите не съществуват вечно, те постоянно се променят във всички страни. И единствено истинските шедьоври, остават в паметта ни завинаги. Един пресен пример, свързан с появата на единната валута в Европа - десетки страни загубиха от обръщение своите уникални парични знаци. Но красиви банкноти  все още има в света. Ето само някои от тях:


Малдивски острови — 50 малдивски рупии

Една от най-бедните страни, основен вид работа са риболов и събиране на кокосови орехи. Именно тези дейности са отразени на банкнотите. Краят на банкнотите е украсен с орнаменти на миди, които в древни времена са използвани като пари, а Малдивите са били главният център за тяхното добиване.


Френска Полинезия - 10 000 френски франка

Красива банкнота, която радва окото с разнообразието си от подводния свят.

Сан-Томе и Принсипи — 50 000 добра

Това е една малка пo площ държава , която се намира на два острова от вулканичен произход в Гвинейския залив. На банкнотите са изобразени, живеещи в тези райски места птици рибарки . Островите са известни със своята райска дива природа и прекрасни плажове.

Швейцария — 100 франка

На обратната страна на банкнотата са изобразени знаменитите крачещи скулптури.

Коморски острови — франк

Нова Зеландия — 5 новозеландски долара

На банкнотата е изобразен известният изследовател Едмънд Пърсивал Хилъри. Хилъри покорява Еверест на 33 години (1953), прекосява Антарктида (1958), спуска се с лодка по Ганг (1977). На младини, той не се е прославил с нищо, тъй като по това време е бил просто един пчелар.

Остров Кук — 3 долара - Островов Кук

На островите Кук, разположени между Хавайските острови и Нова Зеландия, винаги цари райски живот и само от време на време доплувалите до брега акули притесняват погледа с присъствието си.

 Хонконг — 10 хонконгски долара

Кипящият, изпълнен с най-нови технологии живот, се отразява и на банкнотите.

Исландия — 5000 исландски крони

На банкнотата е изобразена Ragnheiour Jonsdottir (1646-1715) - съпругата на двама следващи един след друг исландски епископи, която в живота си е била изключителна шивачка.

Фарьорски острови — 500 крони

Фарьорските острови са разположени в Северния Атлантически океан между Норвегия и Исландия. Природата на островите - ветровита и незабележима, действително северна, се потвърждава от външния строг вид на банкнотите. Раците живеещи в принадлежащите на островите води, изглеждат на банкнотите просто перфектно.