Взаимоотношения –
Да живеят  бабите и дядовците!

 

Човешкият живот е пронизан от различни взаимоотношения, като се започне от  раждането и се завърши с отиването в забвението .  Бащи и синове , другари - приятели , познати-колеги, любовници, съпрузи , съседи , приятелства - домашни  и  семейни – няма да ни стигне  ден, за да изразим  всички възможни социални връзки, които правят земното ни съществуване по-наситено, интересно, ярко. Всеки контакт дава някакъв опит, реализиран в бъдеще, което ни позволява да станем по-мъдри ... Обаче най-духовното е  взаимоотношението баби, дядовци и внуци. С какво са толкова привлекателни  как се възприемат от техните родители – вчерашните им деца ? Нека се опитаме да изясним това!


В природата на жената е заложен майчиният инстинкт. И в същото време с неговото активиране, е изразено непреодолимо  желание от друг характер: да се  ощастливят  родителите, да им подариш внуче.

Но когато мечтата стане реалност, често заработва  чувството  за притежание : "моето дете -  аз ще го възпитавам." И това, въпреки факта, че в повечето случаи без помощта на баби и дядовци при един толкова важен въпрос , никой не може да мине. Налице са най-малко  две причини, поради които продължителният контакт между младите и по-възрастните поколения, при много от родителите,  меко казано, дразни .

Първо, тук е обичайният страх - страх от загуба на доверието в очите на собственото си чедо. Ако детето прекарва повече време не с мама и татко , а с баба и дядо, има определена вероятност да привикне към начина на живот с  родителите ви. Липсата на наказания за белите, нарушенията на дневния режим, неограничената свобода на действие - искрената любов на баба и дядо  може да внесе резонанс в основната система за възпитание. В резултат на това вие получавате напълно разглезено дете. Мрачна картина, не е ли така?

Втората причина също не се отличава с ярки цветове. Много родители съвършено искрено смятат, че методите , към които се предържат техните родители за възпитание на внуците си са много остарели. Действително, в началото на XXI век - третото хилядолетие : за какви  образователни възпитателни системи с половинвековна давност може да се  говори ? Баба ще " подхранва " у внучката си любов към ръкоделие и готвене, и дядо ще преподава на внука си майсторски умения, дърводелство, или да играе  шах.

Какъв е смисълът на всичко това, ако повече от половината от човечеството живее s полуфабрикати, най- търсената професии в съвременния свят - програмист, мебели и каквато и да е техника можете да си купите в магазина, бродерията - просто хоби ?

Не трябва да бъдете толкова категорични. Безценният  опит на по-възрастното поколение е в състояние да събуди в душата на детето отлични качества, за да се развият устойчиви и морални и жизнени принципи. Като цяло, това ще помогне на детето в бъдеще да стане човек с голяма  буква. Вие не искате, в условията на сегашния свят, живеенето при антихуманни, понякога напълно безумни закони, вашето дете да се  смеси с безличната  тълпа, забравила за такива понятия като "чест ", "съвест ", "състрадание "? Така че трябва да бъдете по-снизходителни към собствените си родители и родителите на  съпруга , в никакъв случай да не пречите  на контактите  между бабите и дядовците с внуците си.

От друга страна, кой , ако не и бабите  и дядовците  дават на децата ви грижи и любов, без остатък ? В края на краищата, родителите често работят от сутрин до вечер - най-вече не по собствено желание , а от желание да оцелеят. Те просто нямат време за пълноценно общуване  със собствените си чеда. Оказва се, че при по-внимателно разглеждане на проблема всички ваши страхове и притеснения са напълно неоснователни. В края на краищата  днешните баба и дядо, някога са отгледали вас - как може да не им се доверявате за вашите деца? Дори народната мъдрост казва: " Първото дете - последната кукла , първият внук - е първото дете . "

Ако сте разбрали, най-накрая, предимството  от комуникацията на възрастните и по-младите поколения, значи сте готови да оставите скъпоценното си дете на грижите на майка си / свекърва си - за  ден, два, седмица. С приемането на такова решение и практическото му приложение, постарайте се да не направите  най- често срещаната  грешка, много родители - тотален контрол . Тя се крие във факта, че веднага след като детето е с родствениците, ръката инстинктивно се протяга към мобилния телефон и набира познат номер почти на всеки десет минути: "Как е тя яде ли ? ", "Ти през деня слага ли го да спи ? ", " A сега какво правите ? ", "Не сте ли забравили да му дадете таблетките? " . Контролът може да приеме и формата на заповеди : "Не й давай сладко преди обяд ", "Не го пускай на реката ", "Гледай щото в 21.00 ч. да е в леглото ! " ... По такъв начин вие обиждате  родителите си, демонстрирате недоверие. Тревогата за детето е разбираема, но не забравяйте - близо до детето ви  не е някоя  непозната 
"леля от улицата " , а неговите родни  баба и дядо .

 Даже  ако това е свекървата, която вие недолюбвате, не забравяйте, че тя има същото право да общува с внуците си, както и вашите родители- независимо дали ви харесва или не, тази ситуация . Освен ако със сигурност знаете за лошото влияние върху децата ви на родителите на съпруга ви, тогава  можете спокойно да положите  всички усилия,  да се сложи край на тази  връзка. Макар че това е доста проблематично ...


Не забранявайте общуването  на децата с тези, които някога са дали живот на съпруга ви. Напротив , опитайте се да направите всичко, за да се улеснят тези контакти - така вие ще  укрепите  и сплотите  цялото ваше голямо  семейство .

Автор на текста Надежда Пономаренко