шаблон цвете

Начало Начало    Контакти Контакти
 

Ние сме Европа

 

Красимира  Маринова

 

 Одда 2

 

         За пореден път г-жа Кармен Шаделхофер, президентът на ДАНЕТ(международната асоциация Дунавска мрежа за Европа), покани трима представители на Съюзът на пенсионерите – регион Русе в гр. Улм за участие в международния форум „Ние сме Европа. Социалната Европа“  и обучение по проект „Отворени врата за всички от Дунавските страни“.   Координатор на русенската делегация беше доц. д-р Емилия Великова от Русенския университет и зам.-председател на ДАНЕТ. Тя се състоеше от членове на пенсионерското ръководство в Русе – Красимира Маринова, Мария Савова и Цонка Дамянова. Като равноправни членове на ДАНЕТ делегатите се включиха активно в направата на великденски символи (букети от боядисани яйца и чемшир), украса на сувенири и други за благотворителни каузи, свързани с бедните и болните пенсионери от Молдова.  Беше направена изложба на информационни материали, свързани с форума, и хлебни изделия от България и Румъния.

 

 

одда 9 

 

            Лектори на този международен форум, организиран от гр. Улм, ДАНЕТ и Института за обучение на възрастни хора бяха г-н Мартин Бендер, кмет на гр. Улм по финансовите въпроси  и г-н Иво Грьонер, бивш кмет на гр, Улм и наш приятел, който често е гостувал на гр. Русе и на Русенския университет. Големият социален дом, предназначен за такива форуми и срещи на различни социални групи, беше изпълнен с хора, някои от които бяха българи, живеещи в Германия, други бяха познати от България, а трети – наши бивши домакини от гр. Улм.

           Приятни разговори, сладки почерпки и хубави снимки приповдигнаха настроението ни. Заключителната част на форума включваше обучение в националните танци на Германия, България, Молдова и Румъния. Но когато прозвуча музиката на българските хора делегатите бяха в стихията си, поведени от председателката на Съюза на пенсионерите в гр. Русе г-жа Красимира Маринова. Изви се шарено хора от българи, румънци, германци, молдовци и хървати.

След активното участие във всички дейности на форума, българската делегация продължи с обучение по международния проект „Отворени врата за всички от Дунавските страни“. Двама немски пенсионери, единият живеещ в Германия, а другият в Тайван, са разработили приложение ODDA-SCT за смартфони, таблети, както и за компютри. Целта на приложението е да се води разговор без да са нужни познания върху конкретен език, и без да е налична интернет връзка. Новият софтуер е разработен за 6 езика и включва около 600 изречения на всеки език.

Обучението протече по двойки с представители на различни държави. То показа възможностите за културна комуникация на базата на новата медия ODDA-SCT. Дискусията между участниците показа, че най-актуални начини на обучение са Фейсбук, ютуб и видео клипчета.

       Още в деня на пристигането ни любезните домакини ни осигуриха условия да посетим гр. Блубойрон и да разгледаме музея с най-стария музикален инструмент, карибскосиният воден извор, който се скрива в земята и след 200 метра отново излиза на повърхността, както и местният гранит, който украсява домовете и обществените сгради и много прилича на русенския варовик.

        След продължителното обучение с новия софтуер остана малко време за разходка из гр. Улм. Делегацията посети Катедралата на Улм, най-високата сграда в света, река Дунав, която е много тясна в тази си част, мостът, на който се провежда част от Дунавския фестивал и други забележителности, с които се гордеят жителите на града.

 

одда 5

 

      Приятелските срещи в гр. Улм бяха ползотворни. Делегатите се завърнаха в гр. Русе пълни с впечатления и нови познания  готови за нови проекти.

      Те вече се подготвят за нови срещи – този път като домакини:

    В периода 9-11 май 2019 г в гр. Русе ще пристигне немска делегация, водена от г-жа Кармен Щаделхофер. На 10 май ще се проведе международен семинар на тема "Обучение и доброволчески труд в третата възраст - нови перспективи в България, Румъния и Германия" Семинарът се подкрепя от германското "федерално министерство на семейството, възрастните хора и младежта" В него ще вземат участие  представители на федералното правителство на провинция Баден Вюртемберг, представители на федералната асоциация на пенсионерските организации в Германия, представители от университета за третата възраст от Галац и Браила, пенсионерски и неправителствени организации от България.
Семинарът ще се проведе на територията и със активното съдействието на Русенския университет "Ангел Кънчев"

одда 3одда4одда6одда7одда 8одда1

 

Страницата е създадена :