Книгите
Начало Начало    Контакти Контакти

8 жизнеутвърждаващи книги,
които ще ви заставят да вярвате в доброто

Учените са доказали, че най-добрият начин да се справим със стреса е книгата. Такива методи като разходката, слушането на музика, задушевната беседа- всички те отстъпват на магията на книгата. А някои произведения, състоящи се отначалото до края с доброта и светла вяра в доброто, като цяло могат да се използват като лекарство и трябва да се продават в аптеките. Предлагаме ви 8 от най-добрите лекарства за борба със стреса, умората и обидите наоколо

1. Пържени зелени домати
Фани Флег

Книга-история, книга за живота на такива обикновени хора. Може би заради това тя е толкова блика до милиони и милиарди читатели по целия свят. Книгата не напразно се нарича еликсир на радостта, хапчета на щастието, които трябва да се вземат в малки количества. Книгата ни учи как да бъдем щастливи и да обичаме живота, колкото и труден да изглежда. И всеки герой на тази малка, вълшебна книга така и живее: търси нещо добро в тъжното, усмихва се, когато му е зле, даже дори ако това е много трудно

Пържени зелени домати

2. Да убиеш присмехулник
Харпър Ли

„Да убиеш присмехулник“ (на английски: To Kill a Mockingbird) е роман на американската писателка Харпър Ли, издаден в 1960 година. Сюжетът се развива в американския юг и третира сериозни теми като смъртта, изнасилването и расовата дискриминация, погледнати през очите на няколко деца.
Книгата е една от класиките в американската литература и едно от най-добрите произведения на XX век. Печели награда Пулицър в 1961 година, а в следващата година по книгата е направен едноименен филм. Обявен е за най-добрия роман на XX век от американското списание Library Journal и за най-добрия роман на всички времена във Великобритания.

Историята и персонажите са донякъде базирани на живота на авторката, семейството и съседите и?, както и на събитията в нейния роден град в Алабама, когато тя е дете. Действието се предава в първо лице от шестгодишната Скаут, която живее с по-големия си брат Джем, баща си, местния адвокат Атикус Финч, и чернокожата икономка Калпурния, в измисленото американско градче Мейкомб, щата Алабама. Едно лято Скаут и Джем се запознават с Дил, момче от Меридиан, Мисисипи, което е на гости на леля си за ваканцията. Дил проявява голям интерес към къщата на Редли - странно и затворено семейство, често подлагано на слухове, заради психично болния си син на средна възраст Бу Редли, който никога не излиза от вкъщи. Един ден Дил предизвиква Джем да докосне вратата на дома на Редли. На есен Скаут тръгва на училище, където разбира, че трябва да се правят компромиси с някои хора, дори съгласно закона, и да преглъщаш личната си гордост.

Да убиеш пресмехулник

3. Вино от глухарчета
Рей Бредбъри

Вино от глухарчета е полу-биографичен роман от на Рей Бредбъри, чието действие се развива през лятото на 1928 в измисления град Грийн Таун (зелен град), Илинойс - псевдоним на дома от детството на Брадбъри в Waukegan, Илинойс. Заглавието се отнася до виното, направено от листа на глухарчета и други съставки, често цитрусови плодове. В историята, виното от глухарчета, направено от дядото на главния герой, служи като метафора за опаковане на всяка една от радостите на лятото в една бутилка.

Главният герой на историята е Дъглас Споулдинг, 12-годишно момче приличащо донякъде на младия Бредбъри. По-голямата част от книгата е фокусирана върху ежедневието в малък град на Америка, и простите радости на изминалата година. Сюжет Вино от глухарчета е поредица от кратки истории с Дъглас и неговото семейство като повтарящи се герои. Много от главите са били първоначално публикувани като отделни разкази, най-ранният от които е "Нощта" (1946), а останалите се появяват между 1950 г. и 1957 г.

Вино от глухарчета

4. Градината на желанията
Сара Адисън Алън

Градината на желанията – нежна и омагьосваща, изпълнена с неустоимия чар на сбъднати мечти...

Жените от семейство Уейвърли се славят с необикновените си дарби. Толкова необикновени, че удивляват и дори предизвикват мъничко завист сред хората от градчето Баскъм, Северна Каролина. Мълви се, че цветята в градината на Уейвърли въздействат на всеки по необичаен начин. И че никой не бива да вкуси плодовете на ябълковото дърво, растящо там.

Сестрите Клеър и Сидни са типични Уейвърли... Но са и толкова различни една от друга. Клеър – наглед спокойна, но имунизирана срещу любовта. Сидни – бунтарка, вечно преследваща неуловимото щастие. Обединява ги едно – дарбата им да усещат и разбират хората. И двете обаче ще трябва да излекуват раните от миналото, за да намерят път към бъдещето... и към мъжете, които ги обичат.

Омагьосваща и очарователна, „Градина на желанията” представя романтичния свят на магическия реализъм, подправен с топлото дихание на Юга и аромата на цветя.

Градината на желанията

5. Лекарство против меланхолия
Рэй Брэдбери

Според един от героите на тези вълшебни приказки: "Когато всичко е загубено, остава надеждата."

Тази фраза - основният мотив на тези кратки, жизнеутвърждаващи истории, на страниците на които винаги има място за смях, усмивка и топло, напълващо до край чувството за щастие.

Не губете надежда. Когато всичко е загубено, остава надеждата. Трябва винаги в нещо да се вярва

Страници от книгата можете да прочетете тук:

Лекарство против меланхолия

6. Ключът към царството
Арчибалд. Кронин

Оставете всички предразсъдъци и не търсят солидна религия в страниците на тази великолепна книга. Религия тук има , но това не е лайтмотива, тя е само за декор. Украса за обикновените човешки съдби, огорчения, разочарования, вяра и доброта. Това е изненадващо добра и светла книга.

Без напрежение, без "човешки страсти.". История на обикновен свещеник, който е направил толкова много през краткия си живот и намерил своята вяра не в висшите сили, а в хората.

Ключът към царството

7. Ловецът на хвърчила
Халед Хоссейни

Всеки път, когато препрочитах особено трудните моменти, оставях книгата и ходех зашеметена известно време. После се връщах и с упорство на мазохист четях до следващия тежък момент. Как авторът може да пише така , че читателят напълно да се идентифицира с главния герой?! Пролях няколко сълзи, когато момчето осъзна своя писателски талант, и преживявах заедно с него , когато наближаваше основната трагедия на героя, аз очаквах страшното, но това, което се случи, ме уби на място. Даже не знам дали ще мога да гледам филм, който силно ми препоръчваха

Без съмнение, най-добрата книга в последно време. А може би една от най-добрите в живота ми.

Бих я препоръчала за задължителното четене в гимназията. Тийнейджърите трябва да разберат, че много постъпки, ще ги последват до края на живота им.

Описанието на войната в Афганистан обърна всичките ми представи за това. Ние не знаехме нищо за това  

Ловецът на хвърчила

8. Полиана
Елинор Портър

Единайсетгодишната Полиана остава без родители и се премества да живее при леля си Поли. В новия си дом тя бързо успява да зарази всички с една игра, според която винаги можеш да откриеш причина за радост. А когато самата Полиана - момичето, което носи щастие - най-много се нуждае от мъничко радост, тогава нейната собствена игра дава чудодейни плодове...

Прочети още

Полиана

Според

BG адаптация

Михаил Кръстев

Страницата е създадена :