Какви храни не бива да се ядат заедно:
7 вредни комбинации


Науката за хранене - това не е просто списък на полезни продукти, но също така и набор от правила за това как правилно да ги комбинирате.

 С цел да запазим здравето си и да се чувстваме бодри, не е достатъчно га употребяваме качествени продукти. Важно е да се знае кои от тях могат да се комбинират и кои винаги трябва да се консумират отделно. Ще ви разкажем за най-честите грешки в комбиниране на продуктите, които трябва незабавно да коригирате.

На пръв поглед, няма нищо лошо в това да се храните с продукти, които не се съчетават перфектно между себе си. Обаче, в дългосрочен план, все по-често ще започнете да се безпокоите от такива проблеми, като подуване на корема и гадене, лош дъх и суха кожа, лош сън и ниска енергия. Как да избегнете това? Просто се откажете от едновременното използване на тези продукти, които взаимодействайки  между себе си, предизвикват проблеми с храносмилането.

Краставици и домати

За съжаление, тези два продукта много често се използват заедно, като основа за по-голямата част от зеленчукови салати. Но не забравяйте, те са абсолютно несъвместими. Краставиците са алкални храни, а доматите - кисели. Те по различен начин се усвояват от организма и докато краставиците бързо се преработват, домати започват да бродят, което води до подуване на корема.

Омлет с шунка и сирене

Друга много типична комбинация - тя е бъркани яйца с шунка или бекон, поръсени с настърган кашкавал. Такава висока концентрация на протеини от различни продукти, няма да ви добави бодрост и сила, а само ще се отрази негативно върху процеса на храносмилане на храната. За едно хранене е достатъчно, за изядете една порция белтъчини, така че следващия път, когато си приготвяте закуската, ограничете се с омлет със зеленчуци.
Паста с доматен сос и сирене

Вече говорихме за това, че доматите са кисели продукти, които не се препоръчват да се смесват с нишестени въглехидрати. Така че от варианта паста с доматен сос, по-добре да се откажете. А ако все пак искате да поръсвате сирене върха пастата, тази сложна комбинация ще доведе до това, че след ядене ще чувствате тежест в стомаха, и умора.

Сандвич със сирене

Продължавайки разговора за сиренето, искаме отново да ви предупредим срещу употребата му в комбинация с нишестени продукти. Към тях се отнасят не само макароните, но и хлябът. За усвояването на нишестето и протеините, съдържащи се в сиренето, се изискват различни ферменти, и ако вие ядете сандвич със сирене, организмът ви първо ще преработва белтъчините, а  скорбялата от зърното в същото време ще започне да се подлага на ферментация и гниене. Много по-правилно е да добавите сиренето в леки плодови салати с много зеленина.

Шунка с пъпеш

Шунка с пъпеш – известно европейско блюдо, което традиционно се сервира в Италия и Испания - не носи полза на организма. Според науката за храненето, пъпешът, както и всякакви сладки плодове трябва да се консумират отделно от другите продукти, и в никакъв случай да не се съчетават протеини и скорбяла.

Плодовете след хранене

Ако искате да се избегнат проблеми с храносмилането, ние ви съветваме да не ядат плодове за десерт. Основната храна, съдържаща протеини и мазнини се усвоява много по-дълго, отколкото плодове. Това означава, че сочната ябълка, която сте изяли за десерт, ще остане в стомаха ви, очаквайки да се преработи основното ястие, и неизбежно ще започне да ферментира, причинявайки подуване на корема.

Мляко с банан

Тези, които предпочитат на обичайната закуска полезни и насищащи  шейкове, често ги  подготвят на основата на банан, добавяйки мляко. Въпреки това, от гледна точка на Аюрведа, тази комбинация предизвиква чувство на тежест и забавя реакцията. Ако не сте готови да се откажете от тази сутрешна напитка, то избирайте за целта добре узрели банани и добавяйте подправки като индийско орехче или кардамон. Това ще помогне да се стимулира храносмилането и да се избегнат неприятните последици за организма.

* Аюрведа е древна индийска система за природна и холистична медицина. Когато се преведе от Санскрит, Аюрведа означава “наука за живота”

 

Източник : https://kitchenmag.ru/posts/9627-kakie-produkty-nelzya-est-vmeste-7-vrednyh-sochetanij?utm_source=rambler

Превод М. Кръстев