5 любовници, повлияли върху хода на историята

Жан-Антоанет Поасон

Истинското име на Мадам дьо Помпадур е Жан-Антоанет Поасон, родена на 29 декември 1721 година. Според собствените й думи още на 9 разбрала, че съдбата й е отредила нещо необикновено - майка й я завела на гадател, който й предрекъл, че един ден ще "царува над сърцето на краля". Малката Жан израства като умна и нежна девойка, която 20-годишна се омъжва за богатия Шарл-Гилем дьо Норман д'Етиол.

Младоженците получават като сватбен подарък огромно имение в близост до кралската ловна местност в горите на Сенарт. Очарователната му стопанка с овално лице и малка закачлива уста скоро става известна с изисканите си приеми, на които събира отбрани гости. Самата мадам д'Етиол блестяла с изключителен ум и била доста забавна - слава, която скоро я превърнала в звезда на парижките салони. През 1745-а. Луи XV дава маскенбал по случай женитбата на дофина.

Приближени на двора вкарват непоканена буржоазката Жан-Антоанет д'Етиол. Жан е облечена като богинята Диана, Луи е в модерния костюм на тисово дърво. Тя е на 24 години, омъжена, с две деца, той - на 35, женен, с 11 деца, освен това страда по преждевременната загуба на младата си метреса. И какво значение има всичко това, когато богинята изпрати невидимите си стрели.

Луи забравя и жена, и деца, и траур, за да се впусне презглава в най-подлудяващата любов на живота си, а малката буржоазка, заемайки своето място в сърцето му, застава на върха на неписаната йерархия на тънещия в лукс и интриги чудовищно голям дворец. Кралят я дарява с титлата маркиза и оттук насетне Жан поема в историята като маркиза Дьо Помпадур.

С разклатено здраве, след 1750 г. Мадам Дьо Помпадур вече не е нищо повече от приятелка на краля, но въпреки края на интимната им връзка, тя му остава близка до смъртта си. Умира на 15 април 1764 от туберкулоза.

 Матилда Кшесинска

Знаменитата примабалерина успяла да проникне дълбоко в живота на императорския двор. След две години на отношения с младия Николай II, тя насочи вниманието си към Великите Кнезе Сергей Михайлович и Андрей Владимирович (за последния, впрочем, Кшесинска по-късно все пак се омъжила).
В балетните кръгове Кшесинска, въпреки таланта си, станала известна с интригите си.

Клара Петачи

Клара Петачи наричана Кларета (на италиански: Clara Petacci) е любовница на италианския диктатор Бенито Мусолини. Нейният баща е личен лекар на папата. Клара е с двадесет и девет години по-млада от Мусолини.

След залавянето на Мусолини на нея и е даден шанс за бягство, но тя отказва и опитва с тялото си да спаси от куршумите живота на Мусолини. Дучето е убит малко след нея. За назидание труповете им са провесени с главата надолу на площад „Пиацале Лорето“ в Милано.

Оръжието с което са застреляни се намира в Националния правосъден музей в Рим.

През 1984 г. с участието на Клаудия Кардинале е заснет филмът „Кларета“,  пресъздаващ живота ѝ.

Кристин Кийлър

Британският модел, Кристи Кийлър е наречена Мата Хари на 60-те години. През 1957 година тя пристига в Лондон, спасявайки се от скуката в своето родно провинциално градче. В столицата тя започва да работи като танцьорка в бар, където се запознава със Стивън Уорд, осигуряващ красиви момичета на възрастни джентълмени. Скоро сред клиентите на Кийлър се оказват военният министър на Великобритания Джон Профумо и съветският шпионин Евгений Иванов. Именно на него тя предава военни тайни, които узнава от Профумо.

Интригата на министъра с момичето излиза наяве. "Делото Профумо" става един от най-известните секс кандали по време на Студената война. Министърът е лишен от поста си и е принуден да работи като мияч на съдове в заведение за бедни в Ийст Енд, а самата Кийлър лежи 9 месеца в затвор за измама на правосъдието. "Аз бях шпионка и не се гордея с това. Истината е, че предадох моята страна", пише 71-годишната Кийлър в една от книгите си.  

Моника Люински

В основата на политическия сексскандал „Моника Люински” стои сексуалната връзка между президента на САЩ Бил Клинтън и двадесет и една годишната стажантка в Белия дом Моника Люински. Извънбрачната афера и нейното шумно разследване водят до процедура по импийчмънт на държавния глава през 1998 г. След 21-дневен процес в Сената, Клинтън е освободен от всички обвинения, включително лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правосъдието.
Историята започва през 1995 г., когато Моника Люински, която току-що е завършила колежа „Люис и Кларк”, постъпва на работа в Белия дом като стажантка по време на първия мандат на Бил Клинтън. От този период датира и тяхната сексуална връзка. След като техните взаимоотношения започват да се охлаждат и Моника напуска Белия дом, за да работи в Пентагона, тя споделя на своята приятелка и колежка Линда Трип подробности за аферата си с президента. Трип обаче записва телефонните им разговори и ги изважда наяве, когато разбира, че във връзка с казуса „Пола Джоунс” Люински е подписала клетвена декларация, в която отрича всякакви взаимоотношения с Бил Клинтън. Записите попадат при Кенет Стар, който разследва държавния глава по редица обвинения – Скандала Уайтуотър, Файлгейт и Травългейт.

Виж още:
http://www.peoples.ru/art/theatre/ballet/kshesinska/

http://egoist.bg/#!/articles/-dami-svalili

Източник