шаблон цвете

Начало Начало    Контакти Контакти
 

  

Ето защо не трябва да се празнува 40-годишнина

 

40 год 

 

Хората обичат да вярват в суеверия. И макар че някои от тях могат да изглеждат като шега, то има и такива, в които трябва да се вслушаш.

Сред народа има такова суеверие, според което не се препоръчва да отбелязваш своята  40 – годишнина.

С какво е свързано това поверие и трябва ли да му се вярва?

Езотерици, енергетици и дори психолози смятат, че отбелязването на 40 години може да доведе до отслабването на енергията на човек.

Ако се поразровим още по-дълбоко, суеверието може да бъде свързано с това, че числото 40 само по себе си не е благоприятно за човек.

В продължение на 40 дни след смъртта душата на човек се намира на земята, като това време е особено опасно за близките на починалия.

40 години се скитали евреите в търсене на Обетована земя…

След раждане жената трябва да се пречисти 40 дни, за да може да влезе в църква.

Вселенският потоп е продължил 40 дни.

След кръщението си Исус е бродил 40 дни из пустинята и се е борил с изкушенията на дявола.

Трябва да се отбележи, че в православието няма никакво обяснение за даденото суеверие. Тогава от къде идва? Както отбелязват църковните служители даденият предразсъдък е дошъл при нас от Древна Гърция, където 40-годишнината  се е смятала за разцвет на силата и мъдростта.

Но тъй като  тогава човек рядко доживявал до 50 години гърците много се бояли от настъпването на тази дата и преживявали истинска житейска криза.

Азиатците също имат предразсъдъци на тази тема – за народите от Източна и Средна Азия числото 4 се счита за крайно негативно, което носи в себе си зло, болести, нещастие и смърт.

Да погледнем и чисто прагматично на въпроса. На 40 – годишния си юбилей мъжът започва да се замисля за своята възраст и да се страхува, че ще си отиде без да е оставил значима следа на този свят…

 

 

източник: https://www.webmiastoto.com/

 

 

Страницата е създадена :