20 неща за използване на оцета,
които може би не знаете

Оцет, без съмнение, има във всяка кухня. Но неговата област на приложение е много по-широка, отколкото за готвене. Оцетът може да ви помогне:

1. Да се избавите от плевелите. Полейте ги с разреден 40 процентов оцет половината с вода.

2. Премахнете петната от изпотяване от дрехите. Преди изпиране за 10 минути. намокрете петната от пот с бял оцет и те ще излязат много лесно.

3. Излекувайте възпаленото гърло. Разтворете в чаша топла вода 1 супена лъжица ябълков оцет (6%) и изплакнете с разтвора гърлото си.

4. Направете косите си послушни. След измиване, изплакнете косите си с разтвор на ябълков оцет (1/2 сл. на  6% оцет в чаша вода).

5. Премахнете болката в мускулите. След интензивно натоварване в мускулите се натрупва млечна киселина, която причинява болка. Да я премахнете ще ви помогне 20 минутен компрес с оцет (2-3 супени лъжици. в чаша вода). Той разтваря "излишната" млечна киселина в организма.

6. Отлепване на етикет. В леко топъл бял оцет, накиснете гъба и я притиснете към етикета. Той ще се отлепи, без да остави лепкави следи.

7. Премахване на ръжда. Дребни ръждясали предмети (болтове, гайки, пирони и т.н.) кипнете в оцет, а след това изплакнете добре с вода, и те ще заблестят като нови!

8. Премахване миризмата на мухъл. Избършете повърхността на хладилника, шкафа или кутията за храна с кърпа, напоена с оцет.

9. Премахване на котлен камък. Заварете вода с оцет в чайника, или го добавете в отделението за изплакване при пране. Оцетът перфектно премахва котления камък.

10. Поправяне вкуса на храната. Ако сте подлютили много супата, за да се неутрализира добавете в тенджерата 1 ч.л. ябълков оцет.

11. Запазване цвета на облеклото. За да направите това, добавете 0,5 чаша 6%-ов оцет в барабана на пералната машина по време на пране.

12 Освежаване на въздуха. Магазинните ароматизатори често имат остра миризма, която като се смеси с другата образува още по-неприятна. Избършете повърхностите в стаята с разтвор на оцет, напръскайте с него по ъглите, и няма да забележите колко бързо лошата миризма изчезва.

13. Разтваряне на засъхналата боя на четката. Заварете малко оцет в тигана, натопете четката и леко разтърквайте по дъното. Боята ще падне.

14. Избавете се от мравки. Разтворете 6% ябълков или винен оцет с вода и напръскайте мястото, където се появяват насекомите. Оцетът заличава следите на мравките и след тях няма да тръгват роднините им.

15. Облекчаване на хълцането. Натопете в разтвор на оцет (1/2 до 1 с. лъжица оцет 6% и лъжица вода) бучка захар, и бързо я сдъвчете и глътнете.

16. Измиване на стъкло, пластмаса и хром. Разредете оцета с вода на половина и избършете мръсните повърхности. Смесете малко оцет и сода за хляб, за да почистите полирана неръждаема стомана и хром.

17. Удължаване живота на букета. Добавете 2 супени лъжици 6-ов% оцет в 1 литър вода във вазата, където са откъснатите цветя и ще можете да им се любувате много по-дълго.

18. Излекуване гъбички на краката . Един път в продължение на няколко дни, вземайте вана с оцет и вода (1: 5) за 15-20 минути.

19. Подгответе вкусно месо за барбекю. Една чаша оцет и 2 чаши вода, плюс подправки - чудесна марината гарантираща сочно и меко месо.

20. Отстранете запушването. Помощта на ВиК може и да не бъде необходима, ако се излее в запушена част 3/4 чаша сода за хляб и 1/2 чаша оцетна есенция (90%). След 30 мин. измийте с вряща вода. По този начин дори упорити запушвания се отстраняват.

Источник http://kontinentusa.com/20-primeneniy-uksusa-o-kotorih-vi-ne-znali/