14 снимки, зад които стои сто годишна историяФотографите могат да направят това, което е неподвластно на нито един оператор, художник или журналист: да запечатат завинаги тези части от секундата, които шокират света.


Култовите снимки по-добре от всеки учебник по история могат да разкажат за най-важното в миналото ни, независимо дали това е историческо събитие, научно откритие или технически прогрес.

 

 

1. Първата дама на Интернет

През 1973 г. група учени от Университета на Южна Калифорния търсили тестова снимка с добър динамичен обхват за изследване на цифрово компресиране на изображението. Техният избор, те спрели на момичето на месеца на ноемврийския брой на Playboy, който бил в лабораторията. Един от изследователите сканирал   фрагмент от постера с висока резолюция. Файлът бил наречен на името на модела - Lenna.

Постепенно Lenna станала промишлен стандарт за отрасъла и все още се използва в научните изследвания. Това изображение било първото, предадено по цифров път в мрежата ARPANET, прототип на съвременния Интернет.

Заслужава да се отбележи, че ноемврийският брой се превърнал в най-продаваният  в историята на списанието. Списанието с "първата дама на Интернет" е продадено в 7 161 561 екземпляра.

 

2,,,

3. Нубийски борци

Нуба или "хора на хълмовете", - общото наименование на народи, живеещи на границата на Судан и Южен Судан в Нубийските планини. През 1947 г., фотографът Джордж Роджър и съпругата му, пътувайки из Африка по задание на National Geographic, разбрали за Нуба, който живеели по същия начин, както техните деди преди хиляди години. Роджър  получил разрешение от правителството на Судан да документира живота на племето. През 1949 г. двойката станали първите фотографи, които са снимали живота и обичаите на тези "хора от хълмовете."

4. Скок към свободата

На 15 август, 1961 г. 19-годишният подофицер в ГДР Ханс Конрад Шуман бил изпратен на кръстовището на улиците Ruppiner Straße и Bernauer Straße да охранява започналото два дни преди това изграждането на Берлинската стена. На този етап стената представлявала ограда от бодлива тел. Под претекст за проверка на оградата Шуман притиснал жицата на едно място с крак. Действието му привлякло вниманието, и от западната страна му извикали: "Скачай!" - пристигналата полицейска кола спряла на 10 метра и отворила вратата, чакайки го.

19-годишният фотограф Peter Lyaybing, командирован към стената от Федерална република Германия, час и половина гледал нервничещия  войник. "Аз не свалях очи от него повече от час. Имах чувството, че той се кани да скочи. Това беше един вид инстинкт ... Научих се как да го правя на дербито в Хамбург. Необходимо е да се направи снимката в момента, когато конят се откъсне от земята, но преди да пресече бариерата ... И този момент дойде. Натиснах бутона на затвора, всичко свърши. "

Снимката на Lyaybinga спечелила наградата на Overseas Пресклуб за "Най-добра фотография" през 1961. Конрад Шуман се установил в Западен Берлин. След падането на стената, той се преместил в родната му Бавария. Но родителите му, братя и сестри избягвали Conrad, осъждайки постъпката му. Измъчван от депресия Ханс Конрад Шуман на 20 юни 1998 се обесил в градината на къщата си.

5. Кралица Елизабет II

През март 2007 г., Ани Лейбовиц - известен американски фотограф, специализиращ в портрети на известни личности - направил няколко снимки  на британската кралица Елизабет II. На снимката, показана по-горе, кралицата, облечена в бяло- златна вечерна рокля, кожено наметало и брилянтна диадема, седи в Бялата гостна на Бъкингамския дворец , Източник на вдъхновение на Ани Лейбовиц станала картината "Кралица Шарлота" на Томас Гейнзбъро, изложена в Националната галерия.

6. "Титаник"

"Титаник", британския параход на компанията "White Star Line", е започнал да се строи на 31 Мар 1909 в корабостроителната компанията "Харланд и Волф" в Северна Ирландия и е пусната на вода на 31-ви май, 1911 г. Корабът се считал за непотопяем. И когато "Ню Йорк Таймс" излязал със заглавие "Катастрофа на" Титаник "" - това било сензация. Другите вестници, опирайки се на сведения от корабостроителната компания " Уайт Стар Лайн ", говорели за "някакви проблеми, след сблъскване в айсберг."

15-годишно момче на снимката продава вестници в непосредствена близост до "Океаник-Хаус", в който се намирал офисът "Уайт Стар Лайн".

7. Повдигни качулката

Не е тайна, че в Обединеното кралство се намират голям брой улични камери. Затова "униформа" на младите правонарушители станала рубашка с капюшон, което позволявало да се скрие лицето. През 2006-2007. тя дори се превърнала в политически символ.

След въвеждането през 2006 г. на ограничения за носенето на тази дреха, Дейвид Камерън, лидер на Консервативната партия, изнесъл реч в "Центъра за социална справедливост Иън Дънкан Смит," и говорил за неговите проблеми със зрението.

Макар в речта на Дейвид Камерън никъде да не се говорело за прегръдки, тази част от кампанията на бъдещия министър-председателя била наречена „повдигни качулката“. През 2007 г. Камерън посетил едно от най-неблагополучните места на Манчестър.
На снимката седемнадесет годишният Райън Флоренци "стреля" в лидера на партията, за да впечатли приятелите си.

8. «Норд-Ост»

На 23 октомври 2002 г. група въоръжени екстремисти, водени от Мовсар Бараев завзеха сградата на Дома на културата в "Московки лагер", в който се провеждал  мюзикълът "Норд-Ост". Конфронтацията на  специалните служби и терористите продължила три дни. На 26 октомври през вентилацията на сградата започнали да вкарват приспивателен газ


В резултат на терористичния акт, според официалните данни, са убити 130 души, включително 10 деца. От заложниците петима са били застреляни и убити преди щурма, а останалите са починали след освобождаването им в резултат на действието на отровния газ. Въпреки присъствието на пресата на мястото на инцидента да е било ограничено, фотографът на Sunday Telegraph Джъстин Сътклиф успял да направи  снимки на освободените жени, намиращи се в безсъзнание в автобуса веднага след щурма на театралния център.

Снимката получила премията на World Press Photo за 2003 година.

9. Джеси Оуенс

XI Летни олимпийски игри, проведени в Берлин 1-16 август 1936 г.. Хитлер използвал игрите като инструмент за пропаганда. Откриването на Олимпийските игри за първи път било излъчено по телевизията на живо, олимпийските събития стават материал за създаването на филма на Лени Рифенщал "Олимпия". Въпреки това, нацистите не могли да контролират резултатите от игри. Четирите златни медали на американския чернокож спортсмен Джеси Оуенс подлагат на съмнение теорията на Хитлер за расовото превъзходство.

10. Теннисистка

Ако една снимка може ясно да предаде духа на сексуалното освобождение в Англия през 70-те години, това би била снимката "Тенисистка" на Мартин Елиът.
Снимката е направена в началото на септември 1976 година. На снимката е Фиона Бътлър - по това време осемнадесетгодишна  приятелка на Елиот. Снимката е направена не случайно, Мартин Елиът помолил приятелката си, която по-рано не била играла тенис, да се облече във  форма и да му позира на корта. По време на снимките тя вдигнала полата си, за да стане ясно, че няма бельо. Снимката, обикновена по днешните стандарти, е предизвикала буря от емоции, когато я пуснали като част от календара, посветен на сребърния юбилей на Елизабет II. В резултат на това календараът  е продаден  в над два милиона екземпляра.

Снимкта донесла богатство на Мартин Елиът. Фиона Бътлър, която не е получила никакви отчисления от Продажбата на календара, в крайна сметка се омъжила за милионер и казала, че по никакъв начин не се срамува от тази фотосесия и не съжалява, че не е получил пари. Сюжетът на снимката влязъл  в историята .

11. Заглавия на вестник след 22ри ноември 1963 година

Карл Майданс 36 години работил в списание LIFE. Той е бил щатен фотограф през целия период, когато списанието излизало ежеседмично (от 1936 до 1972 години). На неговите снимки били заснети сцени от наказанието на френски жени, които са сътрудничели на нацистите, освобождаването на затворниците от лагера Санто Томас, капитулацията на Япония на борда на бойния кораб "Мисури", земетресението в японския Фукуи през 1948 г. Снимката по-горе била направена във влака до Стамфорд, Кънектикът, на следващия ден след убийството на Джон Кенеди.

12. Алфред Круп

Със задание на редакцията Newsweek Арнолд Нюмън се свързал с известния индустриалец Алфред Круп. Освен това, че Алфред Круп е бил известен като бизнесмен, той имал славата на военнопрестъпник, който използвал робски труд за производството на оръжия за нацистите.

Като научил, че Нюман е евреин Круп отказал да снима, но Нюман настоял Круп да погледне неговото портфолио, преди да вземе окончателно решение. Виждайки снимките Круп променил решението си. На 6-ти Юли 1963 г. индустриалецът и фотографът започнали  да снимат във фабриката в Есен, тази, където работели военнопленици.

Когато Круп за първи път видял портрета, той бил бесен. Нюман заявил: "Аз съм евреин, и това е моето малко отмъщение."

13. Взрив на радостта

Фотографът на "Взрив на радостта" Слави Ведера е лауреат на наградата Пулицър. Снимката, направена на 17-ти Март 1973 във военната база Тревис се превърнала в символ на края на войната във Виетнам. В кадъра подполковникът от САЩ Робърт Л. Стирм се среща със своето семейство след пет години плен в Северен Виетнам. Изтребителят-бомбардировач F-105, управляван от подполковника, бил свален над Ханой на 27 октомври, 1967 г., и Стирм бил задържан в плен, до 14 Март, 1973 г.

В центъра на снимката е дъщерята на Стирм- 15-годишната Лори, посрещаща баща си с отворени обятия. Въпреки радостта, запечатана върху снимката, семейството не било щастливо. Три дни преди пристигането си в САЩ, Робърт Стирм получил писмо от съпругата си, която му съобщавала, че връзката им е приключила. През 1974 г., подполковникът се развел.


След като снимката станала носител на награда, всички членове на семейството получили копие от снимката. Въпреки това, Робърт Стирм никога не окачил снимката в къщата си, тъй като не бил "в състояние да я погледне."

14. Пожарникар купува тиква


На корицата на American Prospect, посветена на крайпътна Америка, била поместена дяволски странна снимка. Пожарникар купува тикви, докато фермата му гори на заден план. Снимката е направена от фотографа Джоел Стенферд, минаващ на своя "Фолксваген" през град Маклийн, Вирджиния.


В този случай, огънят бил контролирана тренировка, а в момента пожарникарят е имал почивка. Въпреки това, този факт е бил пренебрегнат от обществеността. Когато снимката е отпечатана в LIFE, а след това и в много други списания и на изложения, в надписа на снимката е посочено само "Джоел Стернфелд. Маклийн, Вирджиния. Декември 1978 ". Самият фотограф се наслаждавал на тази двусмисленост. В интервю през 2004 г. на вестник The Guardian, където журналистът го нарекли хроникьор на "зловещо любопитство на съвременна Америка" той казал:

"Снимката винаги умело се манипулира. Всеки път, когато наложиш рамка на света наоколо – ти  вече интерпретираш. Мога да насоча камерата към две лица, стоящи един до друг, а да не взема в кадър бездомника, който лежи точно до тях, или убийството, което се случва в ляво. Фотографът е винаги автор“.

Михаил Кръстев