10 от най умните хора в света

 

 

За да се прецени колко умен е човек е много субективно. Определя ли се това от коефициента на интелекта или от постиженията? Около 50% от хората имат ниво на IQ от 90-110; 2,5% от хората са с умствена изостаналост с IQ по-малко от 70; 2,5% от хората превъзхождат болшинството от гледна точка на интелигентност с IQ над 130, а 0.5% се смятат за гении с IQ над 140. Макар дебатът по темата, кой се счита за умен, вероятно, никога няма да изчезне, едва ли някой ще спори ,че  тези хора може да се считат за едни от най-интелигентните в  света. Ето 10 от живите хора с удивително високи IQ резултати

 

. 1. Стивън Хокинг IQ 160

.

 

Това е може би един от най-известните хора в този списък. Стивън Хокинг станал известен, благодарение на прогресивните му изследвания в областта на теоретичната физика, и други работи, обясняващи законите на Вселената. Той е и автор на седем бестелъра  и притежател на 14 награди.

 

 2. Ким Унг-Йонг IQ 210

 

Ким Унг-Йонг - това е вундеркинд  от Корея, който влязъл в Книгата на рекордите Гинес като притежател на най-високия коефициент на интелекта IQ в света. На 2-годишна възраст, той владеел два езика, а на 4 вече решавал сложни математически задачи. На 8 години е поканен от НАСА да се обучава в САЩ

 

 3. Пол Аллен IQ 170

 

Съосновател на Microsoft - със сигурност един от най-успешните хора, който превърнал ума си в богатство. При състояние, оценявано на 14,2 милиарда долара, Пол Алън е на 48-мо място в  списъка на най-богатите хора в света, притежава редица фирми и спортни команди.

4. Рик Роснер IQ 192

 

С такова висок коефициент на интелекта -IQ, е малко вероятно да си помислите, че този човек работи като телевизионен продуцент. Но Рик не е обикновен гений. В неговият служебен списък е посочена работата му като стриптизьор, сервитьор на ролкови кънки, натуршчик (Непрофесионален актьор, най-често в игрален филм изпълняващ роля по предварително написан сценарий, който разказва измислена, художествена история.
В България терминът е добил негативно и пренебрежителено значение).

 

 5. Гари Каспаров IQ 190 

 

Гари Каспаров - най-младият световен шампион по шахмат, който спечели тази титла на 22 години. Той държи рекорда за най-продължително задържане на званието шахматист номер едно в света . През 2005 г. Каспаров обяви завършването на спортната си кариера и се отдава на политика и писателство

 

. 6. Сър Андрю Уайлс IQ 170

 

През 1995 г. Известният британски математик сър Андрю Уайлс доказал Великата теорема на Ферма, която е смятана за най-трудната математическа задача в света. Той е носител на 15 награди в областта на математиката и точните науки.

 

7. Юдит Полгар IQ 170

 

Юдит Полгар - унгарска шахматистка, която на 15-годишна възраст става най-младият гросмайстор в света, надминавайки рекорда на Боби Фишер с един месец. Баща й обучавал нея и сестра й на шахмат у дома, доказвайки, че децата могат да стигнат до невероятни успехи, ако започнат да се учат от най-ранна възраст.

 

8. Кристофър Хирата IQ 225

 

На 14-годишна възраст американецът Кристофър Хирата постъпил в Калифорнийския технологичен университет, а на 16 години вече работел в НАСА по проекти, свързани с колонизирането на Марс. Също така на 22 години, той получава докторска степен по астрофизика.

 

9. Теренс Тао IQ 230

 

Тао бил надарено дете. На възраст 2 години, когато повечето от нас активно усвояват ходенето и речта, той вече изпълнявал основни аритметични действия. На 9 години той посещавал математически курсове на университетско ниво, на 20 години, получил докторска степен от университета в Принстън. На възраст 24 години, той станал най-младият професор в Калифорнийския Университет в Лос Анджелис. Публикувал е над 250 научни статии.

 

10. Джеймс Вудс IQ 180

 

Американският филмов телевизионен и театрален актьор Джеймс Уудс бил блестящ студент. Той се записал на курс по линейна алгебра в престижния Калифорнийски университет в Лос Анджелис, а след това бил зачислен в Масачузетския технологичен институт, където решил да напусне изучаването на политологията заради актьорството. На неговата  сметка са три премии  Еми и две номинации за "Оскар"Источник: http://www.realfacts.ru/2839-10-samyh-umnyh-lyudey-v-mire.html