10 неща, от които си струва да се поучим от италианците

Италианците - майстори в много изкуства. Изкуството на красивия живот, изкуството да се адаптираш и да се измъкваш, изкуството да живееш в момента и да се наслаждаваш на живота. А защо да не вземем от тях няколко урока ? Да, не всичко, това което ловко се получава у италианците може да не изглежда съвсем добре в други страни, благодарение на различни обективни фактори. Но тяхното отношение към много неща - това е, което превръща живота на обикновения италианец в желания "La Dolce Vita".


Яденето – това е удоволствие, храненето – това е ритуал

 

Италианците живеят по разписание. Звучи невероятно, но е истина. Но това разписание е особено. Това е точно  придържане към: кафе и сладкиши сутринта - обяд със семейството през деня - аперитив от 17 до 19.30 – вечеря от 20 до 21 ч у дома или в ресторант . Ядене в движение? Бегом с чаша кафе в ръка? Бързо хранене? Всичко това са принудителни мерки, използвани само в крайни случаи. Дори ако италианците имат 30 минути за обяд, това ще бъде едно кафе с приятели / колеги, а не лека закуска пред екрана на монитора или таблета / смартфона / с книга в ръка. Най-добрата храна - тази, която е приготвена  там, където се намирате вие ,току-що приготвена и веднага изядена. И още нещо- храненето - това е удоволствие, което трябва да е споделено с някого. Защото хапването с особено удоволствие и споделянето на опит - той е неразделна част от ритуала, който прави яденето още по-вкусно .

 

Общуването – това е двигател на социалния живот, беседването – това е изкуство

 

Можете свободно да общувате с малко познат човек, но не на измъчени климатично- природни теми, а така че да ви е интересно? Италия - място, където организаторите на нетворчески курсове ги очаква неизбежен фалит, защото това изкуство всички владеят от детство. Обхватът на темите: от видовете  цитрусови култури и сравняването на вината в регионите до връзката на Цезар и Клеопатра и доминирането на романската архитектура в региона. Тези разговори дават храна за размисъл, обогатяват с нови знания, дават нови познанства и разширяват границите ти. Тези разговори не отнемат много енергия, а по-скоро я попълват.

 

Животът – това не е преследване на нещо. Това е просто живот. Тук и сега

Спрете се. Починете. Огледайте се. Забележете, че около вас има живот. Особено на италианците е забавно да наблюдават американците как бързат за всичко. Италианците живеят с чувството, че имат време за всичко. И това много значително намалява нивото на стреса наоколо. Вие внезапно спирате да бързате. Забавянето - това е пътят към по-добро качество на живота ... и по-бърз напредък в много области на живота

Качеството на живота – това е приоритет номер 1. Никакви компромиси

 

Парадокс: за това животът ви да стане по-добър,въобще не са нужни повече пари. Напротив, в преследване на по-високи доходи, удовлетворяването на амбициите, вие започнете да губите качеството на живота. Дори ако всичко вече е постигнато и построено, за да поддържате своя статус вие ще изразходвате още повече сили. Самото устройство на живота в Италия е такова, че оставя място за забавление. Помните ли, че ние говорихме за графика? Той всъщност е направен така, че всички тези малки неща, които са в основата на качеството на живота, вече са вградени в ежедневието. Има време за сутрешно кафе и вестници; време, да бъдеш със семейството си през деня, да вземеш детето си от училище или да подремнеш; време да се срещнеш с приятели и да хапнеш след аперитива, и така нататък. Не живейте, за да работите, а  работете , за да успявате в живота.

 

Бъдете по-снизходителен към себе си. „Защо не?“ – това е житейска философия

 

Италия е пълна с изкушения: вкусни кафета на всяка крачка, и възхитителни десерти, отлични вина, най-вкусния сладолед, интериорни магазинчета и магазини с аксесоари, от които е невъзможно да излезеш без да купиш. Така че, защо не?! Идеята  е да не се лишаваш от най-малките удоволствия, и така - всеки ден.

 

Прекарвайте времето със семейството си. Семейството – това е крепост

 

Когато ви свършат парите, вашите постижения бъдат забравени, разпръснат се по целия свят приятелите ви, всичко, което остава - това е вашето семейство. В условията на постоянна политическа и икономическа нестабилност, типична за Италия през цялата й история, семейството често остава единственото място, където може  да ви приютят, и няма да ви предадат. Италианските неделни вечери, на които се събират всички близки и далечни роднини, вече са станали  легендарни, италианците се подиграват над своите семейни сборища, но ... ги съблюдават. Защото въпреки шума и глъчката, непоносимите лели, омръзналите коронни  ястия на бабите, постоянните разговори за фигурата и футбола, семейството продължава да дава усещане за стабилност и сигурност. Ние често се фокусираме  върху качеството, а не на количеството. А италианците смятат, че качеството идва след количеството. И важно е не къде ходи и какво учи детето ви, а колко време прекарвате заедно.

Разхождайте се с децата. Навсякъде. Децата – това е класно

 

В Италия навсякъде е позволено да се влиза с децата. И, разбира се, не става дума за формална възможност, а за това, че се радват да те видят с детето ти навсякъде или само в тези места, които са оборудвани със специални детски стаи. В Италия се радват да ви видят навсякъде. Можете да видите децата в най-изискани ресторанти, в салони за красота, и в бутици, да не говорим за обичайните кафенета и магазините. Бързо ще ви донесат специални детски столчета. И още една радост: детското меню тук е по-скоро изключение, отколкото правило. Децата ядат същото като възрастните, и се хранят добре.

Здравословен начин на живот - това не е изборът на личността, то е начин на живот

 

Ето защо, пастата и пицата не се отразяват на фигурата ви. Средно статическият италианец изяжда 26 кг. пасти годишно и носи размер М. Интересно е, че е трудно да срещнеш италианец на диета. Самият ежедневен  порцион по същество е диета. Той се основава на няколко прости правила: съблюдавайте баланса на зеленчуци , протеини, плодове, приготвяйте храната само от пресни съставки, използвайте прости рецепти, контролирайте порциите. И вторият аспект –движете се пеш или с велосипед. Пазаруване - не  всяка седмица в супермаркета, а в малки магазини и на пазара за прясно изпечен хляб. Среща с приятели – в парка, на площада, плажа, парти в бара, или в близост до него - все на крака.

 

Дрехата краси човека. Това е твоят начин за комуникация

 

Италианците са много загрижени за това какво впечатление  правят на другите. Това е добре. Това е красиво. Хората по улиците са приятни за гледане. Те имат дрехи за всеки повод: ти не ходиш в парка с това,с което отиваш на пазар или на  среща с приятели. Шортите, цветните ризи, през лятото в центъра на града някъде в Рим или Флоренция - нонсенс. Ако човек е така облечен това е 100% турист. Да бъдеш добре облечен (не непременно скъпо!) , според обстановката - това е уважение към себе си и към околните. Добрите маниери правят живота по-приятен, дори ако не можете да се оплаквате от липсата на добри обноски у дома, някои неща трябва да се припомнят, в Италия отново. Ако отидете в малък супермаркет в близост до дома си, ще ви поздрави всеки негов служител. И хората излизат от там всеки път, с чувството, че са били в някои хубаво място, а не просто са купили мляко. Говорейки с някой, гледайте го в очите. Ако ви блъснат, кажете първи  "съжалявам", и инцидентът ще се превърне в размяна на комплименти.


Източник

Михаил Кръстев